Cafeteria: csak a lehetőségek változnak, az összegek nem

 

Megváltoztatná a kedvezményes béren kívüli juttatások körét a kormány. A Versenytanács ülésén elhangzott, nemcsak a Szép-kártyára tartanának igényt a munkaadók és a munkavállalók, hanem több elemre is. A kormány részéről elhangzott, még változhatnak az előzetes elképzelések.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a Kossuth Rádió 180 perc szerda reggeli műsorában elmondta, a tervezett egyszerűsítéssel mindenki egyetért, azzal a megállapítással is, hogy a munkáért elsődlegesen munkabér jár – a nettó bér mellett ez tartalmazza a hosszú távra jutó járulékokat is, ez az 1870-es évek óta van így.

Megmaradnak a jelenlegi értékhatárok

Bizonyos támogatások megszűnése azonban bonyodalmat okozhat az emberek életében, ezek és a napi kiadásokat fedező cafeteria kapcsán feszültségek keletkeztek, aminek csökkentése érdekében a kormány hajlandó a módosításra – foglalta össze az érdekvédelmi szervezet vezetője a helyzetet. Azt jónak tartja viszont a jelenlegi elképzelésekben Palkovics Imre, hogy a meglévő bruttó cafeteriaplafonok, valamint a bölcsődei támogatás megmaradna jövőre is, csak lehet, hogy más formában fognak hozzájutni ahhoz a munkavállalók.

Megemlítette, az eddigi dolgozói BKK-bérlet több tízezer forinttal csökkenthette eddig a munkavállalók nyugdíjalapját.

A héten már volt egy egyeztetés, de még lesz, a munkavállalói oldal egyetlen fő céllal fog leülni ezekre, hogy ne csökkenjen a fizetések nettója – mondta a szakszervezeti vezető az álláspontjukról, amit az elkövetkezendő egyeztetéseken képviselni fognak. Hozzátette: egységes szakszervezeti álláspont kezd kialakulni.