Süli: A kormány felelős döntése, hogy hosszú távon épít az atomenergiára

 

A magyar kormány felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít az atomenergiára – jelentette ki Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közgyűlésén hétfőn az MTI tudósítójának.

Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás, a klímavédelmi követelmények csak az atomenergia alkalmazása mellett teljesíthetők, ezért is döntött Magyarország a nukleáris kapacitásának fenntartása mellett – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: az atomerőműveknek köszönhetően évente világszerte több milliárd tonna szén-dioxid kibocsátása válik elkerülhetővé.

A magyar kormány felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít az atomenergiára – mondta a miniszter, utalva arra: egységnyi magyar áram előállítása 40 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a klímavédelem élharcosának tekintett Németországban, ami továbbra is az Európai Unió legnagyobb szén- és földgázfelhasználója.

A tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: stratégiai cél, hogy a hazai lakosság és a gazdaság számára hosszú távon olcsó, folyamatosan rendelkezésre álló és biztonságos villamos energia álljon rendelkezésre, ennek a garanciája a két új paksi blokk.

 „Magyarország versenyképességének kulcsa nem az olcsó munkaerő, hanem az alacsony termelési költségek, amihez elengedhetetlen az olcsó és megbízható villamosenergia-ellátás” – tette hozzá.