Életfogytiglanra ítélték az ismerősére vascsővel támadó szegedi férfit

 

Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy férfit, aki 2016 februárjában egy vascsővel csaknem agyonverte egy ismerősét.

A táblabíróság emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek a 39 éves férfit, és ezért mint erőszakos többszörös visszaesőt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. A vádlott legkorábban 25 év után bocsátható feltételes szabadságra.

A korábban már ötször – köztük súlyos testi sértés, hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, lopás, rongálás, zaklatás miatt is – elítélt vádlott 2016 elején Szegeden, szülei lakásában lakott. Napi rendszerességgel megfordult egy Sólyom utcai garázssoron, ahol a későbbi sértett berendezte a szállását. A garázsban hárman éltek, de többen is megfordultak és közösen italoztak ott.

A férfi 2016. február 10-én öt társával együtt részegedett le a garázsnál. Délután – miután idegrendszerre ható gyógyszert is bevett – agresszíven viselkedett, belekötött egyik ittas ismerősébe, ezért a későbbi sértett rászólt. Amikor kettesben maradtak, a vádlott egy vascsővel nagy erővel homlokon ütötte a sértettet, aki a földre került. Ezután a férfi még több csapást mért a sértettre, aki a bántalmazás során végig eszméleténél volt.

Miután a többiek visszatértek a garázshoz, a vádlott másokra fogta a támadást, majd kérte egyik társát, hogy ne jelentse fel, ezután elszaladt. Az ott maradtak egyike értesítette a mentőket, akik a megtámadott férfit a klinikára vitték, ahol a gyors és szakszerű orvosi beavatkozással megmentették az életét.

A vádlott a helyszínről a szülei lakásába menekült, ahol lefeküdt aludni, a rendőrök ott fogták el.

A táblabíróság döntésével enyhített a vádlottra a Szegedi Törvényszék által kiszabott tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést, a férfi tettét ugyanis különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete helyett a bűncselekmény alapesete kísérletének minősítette.