Meghosszabbították Juncker beruházási programját

 

Jóváhagyta az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács szerdán a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) élettartamának meghosszabbítását és tőkeerejének növelését.

Brüsszeli tájékoztatás szerint a két uniós társjogalkotó, az Európai Parlament és a tanács közötti megállapodást a tagállamok EU-s nagykövetei hagyták jóvá.

A 2015-ben útjára indított, eredetileg három évre tervezett beruházásösztönző intézkedéscsomagot 2020-ig hosszabbítják meg, amivel a várakozások szerint legalább 500 milliárd eurót tudnak majd mozgósítani.

“A befektetési feltételek javultak Európában, a beruházások szintje ugyanakkor még mindig alacsonyabb, mint a válság előtt volt” – mondta Toomas Toniste, az EU soros elnökségét betöltő Észtország pénzügyminisztere.

“Egy nagyobb és hatékonyabb pénzügyi alappal elősegíthetjük a beruházásokat, erősíthetjük a hosszú távú növekedési kilátásokat” – mondta.

A beruházási program meghosszabbítását még hivatalosan is jóvá kell hagynia a tanácsnak és az uniós parlamentnek.

A Juncker-terv lényege, hogy az uniós büdzséből rendelkezésre bocsátott összegek segítségével olyan beruházások megvalósulását segítse elő a multiplikátorhatást kihasználva, amelyeket a magánszektor gazdasági alapon esetleg túl kockázatosnak ítélne, de ilyen ösztönzővel mégis hajlandó belevágni a megvalósításba.