Fegyverrel fenyegetőzött az ismert miskolci baloldali újságíró

 

Pisztollyal fenyegette meg az Észak-Magyarország korábbi főszerkesztő-helyettese azokat rendészeket, akik meg akarták büntetni, mert tilosban parkolt - írta meg az Origo.hu.

Hétfőn, november 6-án Szántó István miskolci újságíró tilosban parkolt, ezért a a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai büntetést akartak rá kiszabni, de az Észak- Magyarország napilap korábbi főszerkesztő-helyettesének nem tetszett a helyzet. A rendészekkel először agresszívan beszélt, majd később lökdösődött, rángatta a karjukat, hogy ne tudják felvenni az adatait.

Szántó a továbbiakban sem akarta elfogadni, hogy a törvény rá is vonatkozik, ezért gázpisztollyal fenyegette a rendészeket. Az Origo információi szerint a férfi annyira nem tudott uralkodni magán, hogy tulajdonképpen megfenyegette a rendészeket.

„Tudjátok, hogy ki vagyok én? Deszantos voltam, b…meg, engedjetek el a k…anyátok! – ezt, és ehhez hasonló stílusban megfogalmazott mondatok hangzottak el a vezető újságíró szájából.

A jelenet csúcspontja az a pillanat lehetett, amikor Szántó István a jobb nadrágzsebéből fegyvert rántott elő, azt ráfogta az egyik rendészre, és a következőket kiabálta: „el fogok menni innen, ha nem engedsz, akkor le foglak lőni! A k…anyátokat, nem tudjátok, ki vagyok?!”

Több sem kellett a rendészeknek, a férfit a földre vitték, majd megbilincselték. Az Origo információi szerint a helyszínen egy férfi, Freund Jenő, a Mazsihisz helyi vezetője megkérdezte a rendészeket, hogy esetleg el lehet-e simítani valahogy az ügyet.

Az Origo megkereste a Miskolci Rendőr-kapitányságot, ott megerősítették a történteket, és hozzátették, hogy a Szántó Istvánt a előállították, ahol hivatalos személy elleni erőszak bűntettének elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Szántó Istvánról érdemes lehet tudni, hogy már a pártállami időkben is gyakran mutatkozott nagy befolyású állami és párttagok társaságában, 1990-ben pedig kiderült róla, hogy 22 éves korától ügynökként tevékenykedett.

A férfit 1971. november 25-én szervezte be Németh József rendőr őrnagy a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság III/II-es osztályáról, hazafias alapon kémelhárító feladatokkal. A mindössze gimnáziumi érettségivel rendelkező 22 éves fiatalember kiskereskedői családból származott, de korán MSZMP-tag lett.

Innentől fogva sikert sikerre halmozott: a kémelhárítás gyorsan felfuttatta pályáján, a Déli Hírlaptól az Észak-Magyarország című megyei laphoz került, és a főszerkesztő-helyettesi székbe ültették.

Szántó István a mai napig az Észak-Magyarországnak dolgozik, a legutóbbi időkig főszerkesztő-helyettesként tevékenykedett, most pedig a közösségi oldalakon ő és lánya azon dolgoznak, hogy az ügyben saját magát állítsa be sértettként.

A címlapkép illusztráció