Halálra ítélték a kiotói „fekete özvegyet”

 

Halálbüntetésre ítélte a tokiói kerületi bíróság kedden a kiotói „fekete özvegyként” ismert Kakehi Csiszakót, aki a vád szerint 2007 és 2013 között megölte férjét és két élettársát, valamint megpróbálta meggyilkolni egy ismerősét.

A bíróság által kedden kihirdetett ítélet szerint a 70 éves nő ciánt itatott áldozataival, hogy örökségükhöz hozzáférve kifizethesse adósságait.

A védelem azzal érvelt, hogy a nő demenciában szenved. Az ügyészség szerint viszont a vádlott teljes mértékben beszámítható, így a törvény által felelősségre vonható.

A nőt 2014 novemberében vették őrizetbe negyedik férje, Iszao Kakehi meggyilkolásának gyanújával. A férj vérében a boncolás során ciánnyomokat találtak. Az emiatt indított nyomozás feltárta, hogy 2013 szeptemberében a „fekete özvegy” élettársa, egy 75 éves férfi szintén rosszul lett, amikor a pár éttermében vacsorázott, és ő sem gyógyult meg.

Kakehi 24 évesen házasodott meg először, majd első férjével együtt a közeli Oszakában egy textilcéget alapított, amely a férj halála utána csődbe ment. A nő ezután különböző társkereső szolgáltatásokon keresztül keresett magának olyan „gazdag férjet”, akinek éves jövedelme legalább tízmillió jen (23,5 millió forint).

Később kiderült, hogy a vádlott az után kezdett „flörtölni a halállal”, hogy első férje 1994-ben, 54 éves korában elhunyt. 2008-ban az akkor már háromszoros özvegynek egy szeretője meghalt, majd 2012-ben egy vőlegénye hunyt el motorbalesetben. A boncolás során ciánt találtak a vőlegény vérében.

Kakehi ilyenformán mintegy egymilliárd jent (2,35 milliárd forintot) örökölhetett attól a tíz élettársától, akikkel az említett szolgáltatáson keresztül ismerkedett meg. A gyilkosságok útján szerzett hatalmas vagyon ellenére az asszony szegény maradt, mert a pénzt javát eltőzsdézte.

A nő pere júliusban kezdődött meg Kiotóban, a nagy érdeklődés övezte bírósági tárgyalás első napján mintegy hatszázan álltak sorba belépőjegyért a tárgyalóterembe.

Japánban több „fekete özvegy” került már bíróság elé. 2012-ben Kidzsima Kanaét ítélték halálra három szeretője meggyilkolásáért.