PS: Indítványozták Botka menesztését

 

Botka László szegedi polgármester városvezetői tisztségéből történő azonnali visszahívását kezdeményezte Szabó Bálint jogász, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Szabó Bálint az MSZP-s politikussal szembeni indítványát hétfőn nyújtotta be a szegedi önkormányzatnak, ebben azt kéri, a Botkával szembeni közbizalomvesztés miatt a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottsága haladéktalanul tárgyalja meg az ügyet – számol be a Pestisracok.hu.

A Szeviép károsultakat is képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a szegedi jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság hétfői ülésén személyesen is megjelent, hogy átadja az indítványát, amely emlékeztet, hogy a helyi önkormányzatokról szóló 2011-es törvény kimondja: az önkormányzati képviselő nem folytathat olyan tevékenységet, amely a feladatainak ellátásához szükséges közbizalmat megingathatja.

A dokumentumban Szabó Bálint felidézi, hogy 201.7 szeptember 25-én nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya vezető beosztású hivatalos személy által a kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. Az ügyben több rendőri vezető, köztük a polgármester is érintett lehet.

Az indítvány is kitér rá, hogy ezeken a vezetői értekezleteken százas nagyságrendben osztogattak jogszabályi felhatalmazás nélkül korlátlan ingyenes parkoló bérleteket, mások mellett Botka feleségének és titkárnőjének, Gazdag Jánosnak, az MSZP megyei elnökhelyettesének, de a megyei és a városi rendőrség vezetője egyaránt kapott ebből a juttatásból.

Szabó Bálint szerint a történtek abszolút elegendőek a közbizalom megingásához, amelyről az önkormányzati törvény szól.

Tekintettel arra, hogy ugyan fenti ügy miatt a miniszterelnök-jelöltségtől október 2-án visszalépett, azonban a polgármesterségről önként nem mondott le, és 2017. október 11-én önhöz intézett kérésemre sem volt bátorsága megnyilatkozni, és a megfelelő döntést meghozni, jelen beadvány keretében kezdeményezem polgármesteri tisztségének megszüntetését – áll az indítványban, amelyet kézhez is kapott az illetékes bizottság minden tagja.

A teljes cikket itt olvashatja el.