Üdvözölte Emmanuel Macron pártok feletti politikáját Dominique Strauss-Kahn

 

A Nemzetközi Valutaalap, az IMF egykori francia főigazgatója ugyanakkor úgy vélte, a francia Szocialista Pártnak (PS), amelynek maga is tagja, "nincs jövője", "itt az ideje, hogy eltűnjön".

A szexuális botrányai miatt a közélettől 2011 óta visszavonult volt francia pénzügyminiszter a tavaszi választások óta először kommentálta a francia belpolitikát a marokkói Marrákesben, egy gazdasági konferencián.
A Le Parisien című francia napilap vasárnapi számában megjelent helyszíni tudósítás szerint egy amerikai újságíró kérdésére válaszolva Strauss-Kahn azt mondta, “a PS-nek nincs jövője, és ez jó dolog”.

Dominique STRAUSS-KAHN, a Nemzetközi Valutaalap, az IMF volt francia vezérigazgatója (MTI/EPA/POOL/Francois Guillot)

Dominique STRAUSS-KAHN, a Nemzetközi Valutaalap, az IMF volt francia vezérigazgatója (MTI/EPA/POOL/Francois Guillot)

“Emmanuel Macron elnökké választása földrengést okozott a francia politikai életben. Szomorúan mondom, de az az igazság, hogy a pártom nem tudta a globalizációt kezelni, nem tudott átalakulni, miközben a világ átalakult, ezért eljött az idő, hogy eltűnjön, és más erők jelenjenek meg” – hangsúlyozta a volt IMF-vezér.

Strauss-Kahn úgy látja, hogy a francia elnök “meglepően jól csinálja” (a dolgát).  ”Macron se nem baloldali, se nem jobboldali. Azt szeretném, ha baloldali és jobboldali is lenne egyszerre. Meggyőződésem, hogy a jobb- és baloldal továbbra is létezik, hívhatjuk, ahogy akarjuk, de a demokratikus országokban vannak konzervatív és progresszívebb erők, és jó dolog, hogy az ország érdekében időnként, ahogy most Macronnál, együtt tudnak működni” – hangsúlyozta a közgazdász.

Strauss-Kahn szerint Franciaország jelenleg “nagy átalakuláson” megy át.  ”Ha Emmanuel Macron megragadja a szerencséjét, akkor öt év alatt nagyobb változásokat idézhet elő Franciaországban, mint amilyenek az elmúlt harminc évben történtek” – tette hozzá.

Emmanuel Macron elnökválasztási győzelme óta a PS teljesen szétesett. Az 577 fős nemzetgyűlésben, ahol korábban abszolút többséggel rendelkezett, jelenleg alig 31 képviselője van, az állami támogatás megcsappanása miatt eladni kényszerült a székházát, és munkatársainak mintegy felét elbocsátja.