Egy hónap alkohol nélkül – Elindult a Száraz November

 

Egy hónapos absztinencia-kampányt hirdet egy budapesti székhelyű civil szervezet. Az alapítvány munkatársai az idei kampánytól azt várják, hogy társadalmi párbeszéd lesz az alkoholról, és a tavalyi évhez hasonlóan, sokan fogalmaznak meg önmaguk, közösségük vagy családtagjuk alkoholfogyasztásával kapcsolatban.

Az alkoholfogyasztásról beszélnek a fiatalok, a Száraz November nevű program tavaly sok embert mozgatott meg. A brit mintára sokan felvállalták, hogy egész hónapban nem isznak alkoholt.

A szervezők szerint ennek az egyik nagy eredménye, hogy erősödik a kollektív gondozóközösség. Az emberek egymást segítették, volt olyan, aki ennek hatására látta be, hogy az alkoholizmus előszobájában van.

Idén is meghirdették a Száraz November programot, ami elsősorban azok számára lehet fontos, akik hetente többször fogyasztanak alkoholt.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Milyen tulajdonságai vannak az alkoholnak?

Az alkohol nem szükséges a mindennapi élethez, fehérjére, szénhidrátra és zsírra például szükségünk van, az alkohol pedig elhagyható – nyilatkozta Terebessy András a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének adjunktusa, a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Méreganyagként tekinthetünk az alkoholra, ami komoly problémákhoz vezethet, nagy mennyiségben fogyasztva pedig halált is okozhat – hívta fel a figyelmet Terebessy András.

Mikor nevezhetünk valakit szenvedélybetegnek?

A Semmelweis Egyetem adjunktusa elmondta: a szenvedélybetegség definíciója komplikált, így nem egyszerű valakire azt mondani, hogy alkoholista, vagy alkoholbeteg.

„A diagnózis szerint, egyre nagyobb dózis kell az alkoholból ahhoz, hogy ugyanazt a kellemes, ellazuló hatást érje el a fogyasztó, továbbá felléphetnek elvonási tünetek, ebben az esetben beszélhetünk igazi alkoholfüggőségről” – hangsúlyozta Terebessy András.

Második héttől érezhető a pozitív hatás

Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány munkatársa szerint, a Száraz November esetén, a második héttől jelentkeznek az első pozitív tünetek: az ember jobban alszik, kipihentebb és jobban „vág az esze”.

„Továbbá szembesül azzal az izgalmas meglepetéssel, hogy alkohol nélkül is jól tudja magát érezni” –mondta Dávid Ferenc. Számtalan olyan egyéni élménnyel gazdagodhat az ember, ami később arra sarkallja őt, hogy egy évben legalább egyszer tartson egy ilyen „nagytakarítást” – tette hozzá.

Dávid Ferenc kiemelte: leszoktatni az alkoholról senkit nem lehet, viszont lehet úgy dönteni, hogy „akarok változtatni”.

Komoly tapasztalatot jelenthet a Száraz November

„Aki veszélyeztetett az alkoholizmusra, az hajlamos azt gondolni, hogy csak alkohol fogyasztásával képes feloldódni, akkor nincsenek rajta a szorongások, könnyebben ismerkedik másokkal” – húzta alá Szemelyácz János addiktológus.

A függőség egy lelki alapú történés, azonban nincs a testünknek olyan területe, amit az alkohol tartós használata ne tudna súlyosan károsítani – tette hozzá Szemelyácz János. A fizikai elvonási tünetekkel kapcsolatban elmondta: ha egy súlyos alkoholista egyik napról a másikra felhagy az ivással, várhatóan komoly elvonása lesz, izzadás és reszketés jelentkezik.

Komoly tapasztalat lehet a jövő szempontjából, ha valaki a Száraz November során szembesül azzal, hogy segítség nélkül már nem fog menni a leszokás – mondta Szemelyác János.

Illusztráció Fotó: Shutterstock

Illusztráció Fotó: Shutterstock

Józan Október Nagy-Britanniában

Angliában a Józan Október jelszava: Légy szuperhős! A versenyben résztvevők vállalják, hogy októberben nem fogyasztanak alkoholt, és ezt a fogadalmukat a barátok adományokkal jutalmazzák.

A verseny célja, hogy a résztvevők – akár egyénileg, akár csapatban – minél több pénzt gyűjtsenek az alapítványnak. A szervezet a kampány honlapján információt és támogatást nyújt, az arra rászorulóknak pedig telefonos segélyszolgálatot működtet.

Az alkohol mellőzése segít abban, hogy jobban aludjunk és energikusabbnak érezzük magunkat, valamint megment a másnaposság borzasztó érzésétől – derül ki a kampány tájékoztatójából.

A honlap ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a Józan Október olyanoknak szóló játék, kihívás és ösztönzés az egészséges életmódra, akik mérsékelt alkoholfogyasztók. A súlyos alkoholfüggők mindenképp konzultáljanak orvosukkal, mielőtt részt vesznek a Józan Október eseményein.

Az idei év Józan Októberére majdnem 80 ezren jelentkeztek és eddig több mint 3 millió 200 ezer font adományt gyűjtöttek a rákellenes alapítvány támogatására.