Rétvári: A nyelvtörvénnyel Ukrajna UNESCO-alapszabályt is sért

 

Ukrajna sérti a magyarok jogait és az UNESCO alapdokumentumait, amelyeket korábban pedig aláírt, hogy a szervezet tagja lehessen - mondta Párizsban az államtitkár.

Az UNESCO alapszabályát is teljes mértékben sérti az új ukrán nyelvtörvény, hiszen az ENSZ oktatási szervezete szerint is mindenki számára biztosítani kell az anyanyelven történő tanulás lehetőségét – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Párizsban azt követően, hogy felszólalt az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Általános Konferenciájának 39. ülésszakán.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. MTI Fotó: Marjai János

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. MTI Fotó: Marjai János

“Fontos volt az UNESCO közgyűlésén is megemlíteni, hogy Ukrajna visszalépett a nyelvhasználat terén, hiszen megvonja az ottani magyar kisebbségtől azt, hogy az anyanyelvén tanulhasson” – hangsúlyozta az államtitkár. “Azt kértem, hogy maga a szervezet is lépjen fel Ukrajnával szemben, miután Ukrajna sérti a magyarok jogait és az UNESCO alapdokumentumait, amelyeket korábban pedig aláírt”, hogy a szervezet tagja lehessen – tette hozzá.

“Vissza kell állítani a magyarok jogait, és garantálni kell minden kárpátaljai magyar számára, hogy az anyanyelvén tudjon tanulni” – hangsúlyozta.

A plenáris ülésen az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a törvény ellen más országok, a többi között Görögország és Románia is tiltakozott. Rétvári Bence a közgyűlést arról is tájékoztatta, hogy Magyarország külön szervezeti egységet hozott létre, mégpedig az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárságot. Ennek keretében Irakban, a Szentföldön vagy más ázsiai és afrikai országokban igyekszik a magyar kormány egyházi épületeket és műemlékeket helyreállítani.

A közeljövőben harminc libanoni templomnak a rekonstrukciója kezdődhet meg egy helyi egyetem együttműködésével, a magyar állam támogatásával – emlékeztetett az államtitkár. “Ezzel is a világörökségnek egy fontos részét tudjuk visszaállítani, amelyet az Iszlám Állam vagy egyéb konfliktusok romboltak le az elmúlt időszakban” – hívta fel a figyelmet a terrorszervezetre utalva.

Az ENSZ szakosított szervezetével való együttműködések közül az államtitkár kiemelte a Kodály-emlékévet, amelyet Magyarország és az UNESCO közösen hirdetett meg. Emlékeztetett arra, hogy az UNESCO tavaly felvette a szellemi kulturális örökség listájára a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzését, Kodály Zoltán munkásságának elismeréseként pedig a 2017-es évet kiemelt Kodály-évfordulóként kezeli.

A Kodály-módszer egyébként a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe került, ahova azokat a modellértékű módszereket veszi fel az ENSZ szakosodott szervezete, amelyeket nemzetközi szinten is terjesztésre érdemesnek, jó példának tart.

Rétvári Bence jelezte, hogy a világ vízkincsével kapcsolatos további magyarországi konferenciák kapcsán fontos együttműködés jöhet létre az UNESCO-val, amelynek közgyűlése külön tervet dolgozott ki a vízproblémák kezelésére.

“A kérdésben Magyarország világviszonylatban is az élen jár, hiszen már két világtalálkozott rendezett, és egy harmadik is tervbe van véve”, Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére – mondta az államtitkár.