Több száz fekete-afrikai migránst tartóztatott fel a líbiai parti őrség

 

A líbiai parti őrség feltartóztatott két gumicsónakot, bennük 299 fekete-afrikai bevándorlóval az ország tengerpartja közelében, Tripolitól keletre - közölték szerdán tisztségviselők.

A parti őrség az egyik olyan hajóval állította meg kedden a két csónakot, amelyet Olaszország újított fel, és adományozott az afrikai országnak az idén, hogy Líbia hatékonyabban tudja megakadályozni a migránsokat a Földközi-tengeren való átkelésben. A legtöbben, aki Líbiából akar eljutni Európába, az ország nyugati partvidékén szállnak be az embercsempészek valamilyen lélekvesztőjébe. Egy fegyveres konfliktus vagy a nyomor elől menekülnek a Száhel-övezet valamelyik országából vagy délebbről.

Július óta jelentősen csökkent azoknak a száma, akiknek sikerül elindulniuk a partoktól, mert az embercsempészet líbiai “központjában” egy fegyveres csoport megpróbálja ezt megakadályozni. Olaszország és más európai országok nyomására a líbiai parti őrség is egyre aktívabb, egyre nagyobb területen járőrözik, és próbálja meg feltartóztatni a migránscsónakokat, mielőtt nemzetközi szervezetek mentőhajóival találkoznak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint az idén október 24-ig 18 800 migránst sikerült feltartóztatni, viszont 111 ezer átjutott Olaszországba. Ez utóbbi szám kisebb, mint a korábbi években.

A szerdán feltartóztatottakat elvitték egy táborba Tripoli egyik peremkerületébe.