Szijjártó: Európa biztonsága az afrikai stabilitással kezdődik

 

Európa biztonsága az afrikai stabilitással kezdődik, és mivel az Afrika felőli bevándorlási nyomás érdemben továbbra sem csökken, az a legjobb védelem Európa számára, ha Afrikában stabilitás, béke és gazdasági növekedés van – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután szudáni kollégájával tárgyalt kedden Budapesten.

A tárcavezető a közös sajtótájékoztatón kiemelte: éppen ezért gyorsult fel az európai együttműködés kiépítése Szudánnal az elmúlt időben.

A szudáni külpolitika jelentős mértékben nyit Európa és az Egyesült Államok felé, ezt viszonozták mindkét oldalról, így Magyarország feladata, hogy az ebből fakadó előnyöket a magyar cégeknek is elérhetővé tegyék – mutatott rá.

Európa és Szudán együttműködésében új korszak kezdődött

Szijjártó Péter kifejtette: Afrika robbanásszerű fejlődési szakasz előtt áll, ezért a nagy világgazdasági hatalmak egyre intenzívebben érdeklődnek a kontinens iránt. Szudán geopolitikai helyzete jelentősen megváltozott Dél-Szudán függetlenedésével, ez a fejlemény új gazdaságfejlesztési irányt tett szükségessé, ami egyben új lehetőségeket is jelent – magyarázta.

Emlékeztetett: Európa és Szudán együttműködésében új korszak kezdődött, az Egyesült Államok eltörölte a korábban érvényben lévő szankciókat, a nemzetközi közösség együttműködése Szudánnal a terrorellenes küzdelemben egyre erőteljesebb. Mindezek fényében helyes, ha egy uniós tagállam a saját nemzetgazdasági érdekei szerint is építi a kétoldalú kapcsolatokat Szudánnal – vélekedett.

Ibrahim Ghandur szudáni külügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gazdasági együttműködési megállapodást ír alá Budapesten, a minisztériumban 2017. október 31-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ibrahim Ghandur szudáni külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gazdasági együttműködési megállapodást ír alá Budapesten, a külügyminisztériumban (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

A külügyminiszter kitért rá: a magyar cégek elsősorban négy területen számíthatnak jó lehetőségekre Szudánban, a mezőgazdaság – ezen belül az öntözés, vízgazdálkodás –, az egészségügyi szolgáltatások, az infrastruktúrafejlesztés, valamint a megújuló energiák tekintetében. Azért, hogy a magyar cégeknek a helyszíni képviseletet biztosítsák, Kartúmban nem önálló, állandó külképviselet, konzuli iroda nyílik külgazdasági attaséval – mondta.

Megjegyezte: jövő szeptembertől 25 szudáni hallgatónak adnak ösztöndíjat magyarországi tanulmányokhoz.

A szudáni terrorellenes ügynökség együttműködik a TEK-kel

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a szudáni terrorellenes ügynökség szorosan együttműködik a TEK-kel, novemberben delegációjuk is jön Budapestre.

Ibrahim Ghandur szudáni külügyminiszter arról beszélt, hogy országa kedvező természeti adottságokkal rendelkezik, sok a termőföld és a víz, de szükség van a szakértelemre mindezek kihasználásához, és ezért fontos partner számukra Magyarország.

Mint mondta, Szudán sok tapasztalatot szerzett a terrorizmus elleni küzdelemben a térségben, különleges földrajzi fekvése Afrika közepén a szudáni biztonsági szerveket olyan tapasztalattal látta el, amely fontos lehet a szervezett bűnözés elleni küzdelemben és az illegális migráció kezelésében is.

Együttműködési megállapodást írtak alá

A sajtótájékoztató előtt a miniszterek a két kormány közötti gazdasági és műszaki együttműködési megállapodást írtak alá.

A sajtótájékoztatón a Nigériában elrabolt magyar ügyéről Szijjártó Péter kérdésre elmondta: a tárca folyamatosan kapcsolatban áll a nigériai külügyminisztériummal, a TEK pedig a német és a nigériai társszervekkel.

A Belgiumban megtámadott magyar kamionsofőr esetéről Szijjártó Péter közölte: egyelőre hivatalos tájékoztatást nem kaptak, csak informális tájékoztatást, e szerint két olyan embert gyanúsítanak a támadás elkövetésével, akik migránsként érkeztek Európába, és nem Belgiumban akarták beadni a menekültkérelmüket, vagyis többszörösen is megsértették az európai jogszabályokat, a schengeni és a dublini szabályokat.