Komoly veszélyt jelentenek az Iszlám Államtól visszatérők

 

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint hónapok óta fennáll a veszély, hogy a visszatérők terrorcselekményeket hajthatnak végre.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint bár nem mindenki terrorista, aki az Iszlám Állam oldalán harcolt, hiszen sokan csalódottan térnek vissza Európába, a folyamat ennek ellenére komoly veszélyt jelent.

Iszlám Állam harcosai Moszulban. MTI/EPA Fotó

Iszlám Állam harcosai Moszulban. MTI/EPA Fotó

A szakember az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában azt mondta, hónapok óta fennáll a veszély, hogy a visszatérők terrorcselekményeket hajthatnak végre. Megjegyezte, hogy Belgiumból és Oroszországból arányaiban nagyon sokan mentek Szíriába harcolni.

Hangsúlyozta, bár nem mindenki terrorista, aki visszatér, a folyamat ennek ellenére komoly veszélyt jelent, mert a terrorizmushoz nem kellenek tömegek, pár tucat vagy pár száz ember is elég, őket pedig egyenként nagyon nehéz megfigyelni.

Tovább nehezíti az információszerzést, hogy bár az informatikai rendszerek összekapcsolódnak, a szolgálatok nem mindig osztják meg egymással az információkat, mert versengenek egymással. Gyarmati István szerint azonban amikor a helyzet változik, akkor az eljárásoknak is változnia kell, és ezt mindenkinek el kell fogadnia.