Soltész: Az egyházi iskolákban is javítani kell az oktatás feltételeit

 

Szükség van az épületek felújítására, új iskolák és tornatermek építésére – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára Kőszegen.

Soltész Miklós az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium új tornacsarnokának alapkőletételi ünnepségén felidézte: 1947 előtt Magyarországon az iskolák fele, több mint ötezer oktatási intézmény működött egyházi fenntartásban. Azt követően üldözték az egyházakat, államosították az iskolákat, feloszlatták a szerzetesrendeket, csak tíz olyan iskolát tűrt meg a rendszer, amelyet egyház tartott fenn – tette hozzá.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donyev)

Mint mondta, 1990 után az egyházak ismét szerepet vállaltak a nevelésben és az oktatásban, ma már 220-230 ezer gyermek jár egyházi, felekezeti iskolába vagy óvodába, a magyar köznevelési intézmények 13 százalékát tartják fenn az egyházak. Soltész Miklós közölte: nagyra értékelik azt a munkát, amelyet az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos-rendi Nővérek végeztek, egyebek mellett Kőszegen, a kormány az új tornacsarnok felépítéséhez 960 millió forintos támogatást adott.

Székely János szombathelyi katolikus megyés püspök az ünnepségen a diákokhoz intézve szavait úgy fogalmazott: „testünket a lélek eszközévé kell tenni, a lélek szolgálatába kell állítani”. Példaként Szent II. János Pál pápát emelte ki, aki szívesen sportolt, túrázott, sízett, nem utolsósorban ennek köszönhette kiváló fizikumát, amely segítette őt hivatásának beteljesítésében.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága szervezésében tartott tanévkezdő mise résztvevői a fővárosi Szent István-bazilika előtt 2017. szeptember 1-jén. Az előtérben Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. MTI Fotó: Soós Lajos

Az Esztergom-budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága szervezésében tartott tanévkezdő mise résztvevői a fővárosi Szent István-bazilika előtt. Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Deák Hedvig, a Domonkos-rendi nővérek általános főnöknője az ünnepségen elmondta, hogy az új tornacsarnokot Boldog Pier Giorgio Frassati védelmébe ajánlják, aki Szent Domonkos világi rendjének volt a tagja, a 20. század elején Olaszországban élt, rövid élete során pedig úgy vallotta meg katolikus hitét, hogy bizonyítékát adta annak, a hétköznapi életben minden nap gyakorolható a keresztényi szeretet.

Az ötszázhat gyermeket befogadó kőszegi intézmény 900 négyzetméter alapterületű, kétszintes tornacsarnoka a jövő év augusztusára készül el, felső szintjén a tervek szerint helyet kap egy új tanterem és egy edzőterem.