Orosz fegyverszállítmány érkezett a Fülöp-szigetekre

 

Megérkezett helyi idő szerint szerdán a Fülöp-szigetekre az az orosz fegyverszállítmány, amellyel Moszkva a helyi kormánynak a terrorizmus elleni harcát hivatott támogatni: Manila kikötőjében egyebek között 5000 Kalasnyikov gépkarabélyt és 20 katonai járművet adtak át az ország magas rangú vezetőinek.

Az ünnepélyes keretek között megtartott átadásra a jelenleg Manila kikötőjében állomásozó, az Oroszország csendes-óceáni flottájához tartozó Pantyelejev tengeralattjáró-elhárító hajó fedélzetén került sor. Az eseményen részt vett Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, illetve Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök Delfin Lorenzana védelmi miniszter kíséretében.

Fegyverszállítmány - képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Jan Woitas)

Fegyverszállítmány – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Jan Woitas)

A televízió által élőben sugárzott eseményen ezenkívül egymillió lőszert és 5000 acélsisakot is átadtak. Lorenzana a fegyverszállítmányról elmondta, hogy “díjmentes adományról” van szó, amellyel – mint fogalmazott – az orosz kormány segíteni akarja országát a terrorizmus elleni harcban.

Az adomány egy nappal azután érkezett meg, hogy helyi idő szerint kedden Sojgu és Lorenzana haditechnikai együttműködésről szóló megállapodást írt alá a Manilától mintegy 100 kilométerre északnyugatra található Clark Freeportban, az ASEAN-országok (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) védelmi minisztereinek ott megtartott találkozójának keretében.

Duterte 2016 júniusi hatalomra kerülése óta Manila fokozatosan távolodik hagyományos szövetségesétől, az Egyesült Államoktól, a Fülöp-szigeteki elnök hivatalba lépése óta többször bírálta az Egyesült Államokat, és világossá tette, hogy kész inkább Pekinghez és Moszkvához közeledni.