Szanyi Tibor az idézőjelet magyarázta

 

Ismét többször is idézőjelbe tette Szanyi Tibor az október 23-ai nemzeti ünnepet. Az MSZP-s politikus nyílt levélben erősítette meg azokat a mondatokat, amelyeket a napokban saját közösségi oldalán tett közzé. Például azt: október 23-án "nem ünnepeljük a lincselő csőcseléket." A Fidesz szerint Szanyi Tibor megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos. Az MSZP elnöke magánakciónak tekinti Szanyi Tibor bejegyzését.

Kérem nyugtázza, hogy elvárásai ellenére ma, azaz 2017 október 23-án változatlanul a Magyar Szocialista Párt tagja vagyok. – ezt írta nyílt levélben az MSZP-s Szanyi Tibor Gulyás Gergelynek a Fidesz frakcióvezetőjének.

Gulyás Gergely vasárnap azért szólította fel lemondásra Szanyi Tibort, mert a szocialista politikus egy, az 1956-os forradalommal kapcsolatos Facebook-bejegyzésében az ünnep szót idézőjelben használta, alatta pedig egy olyan képet osztott meg, amelyen egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor a lábánál fellógatott ÁVÓ-s látható. Szanyi Tibor az október 23-ai nemzeti ünnepről szólva egy másik posztban azt is írta, hogy “Nem ünnepeljük a lincselő csőcseléket”.

A Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: Szanyi Tibor álláspontja összeegyeztethetetlen a demokratikus jogállam alapértékeivel, és amennyiben az MSZP ma már valóban nem azonosul a forradalom saját jogelődje, az MSZMP általi elárulásával, akkor Szanyi Tibor nem lehet az MSZP tagja.

Nem kezdeményezi Szanyi Tibor párttagságának felfüggesztését az MSZP elnöke. Mindössze ennyit mondott Molnár Gyula délután az újságíróknak a Szanyi-botrányban. Egészen pontosan csak annyit, hogy „nem”. Azt is megtudhatták tőle a riporterek, és rajtuk keresztül a mások is, hogy az MSZP-ben sem kezdeményezte senki Szanyi Tibor tagságának felfüggesztését azok után, hogy az EP-képviselő idézőjelbe az ünnepet.

Szanyi Tibor hétfői nyílt levelében Molnár Gyulának is üzent: szerinte a pártelnök csak azért határolódott el a bejegyzéstől, mert megijedt. “Megértem, hogy a saját pártelnököm ijedtében a maga tétova módján próbált ködös retorziók mögé felsorakozni – fogalmazott Szanyi Tibor és hozzátette: szerinte az ünnepi nyilatkozatával kapcsolatos támogató levelek őt igazolják.

“Igen, az ‘ünnepet’ idézőjelbe tettem, mert hogy az ilyesmi nem lehet ‘ünnep’ tárgya” – írta, mialatt az ünnep szót ismét többször idézőjelben használta. Szanyi Tibor a levél végén a nemzeti ünnepel kapcsolatban azt is megismételte, hogy október 23-án “nem ünnepeljük a lincselő csőcseléket.”

Ellenzéki politikusok is reagáltak

Szigetvári Viktor, az Együtt politikai tanácsának elnöke megdöbbentőnek nevezte, hogy van olyan demokrata politikus, aki az ellenforradalmi propagandák kliséivel próbált készülni az ünnepre. Szigetvári Viktor szerint elfogadhatatlan, hogy valaki hergelő módon emlékezzen a nemzeti ünnepen.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke pedig azt mondta: az egykori állampárt jogutódjának politikusai még mindig nem tudták felfogni azt, hogy ’56 a közös nemzeti emlékezet része.