Varga: 1956 erkölcsi alapjára a ma döntéseit is bátran építhetjük

 

1956 forradalma olyan erkölcsi alapot ad, amelyre a ma döntéseit is bátran építhetjük - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója tiszteletére Óbuda-Békásmegyer önkormányzata által tartott megemlékezésen Varga Mihály beszédében kiemelte: kitartunk e hagyományok mellett, így “tetteinket továbbra is kizárólag a magyar értékek, a magyar emberek érdekei és a Magyarország jövőjébe vetett hit vezérlik”.  Csak ebből a nézőpontból “láthatjuk helyesen a világot, cselekedhetünk előremutató módon és adhatjuk át múltunk értékeit gyermekeinknek” – fogalmazott.

A Kiscelli Múzeumban rendezett megemlékezésen a miniszter kifejtette: már 61 éve teszünk tanúságot ’56 értékei mellett, mert “szabadságharcunk olyan emlék, amely megszabja lépteinket a mában is”.

Köszönettel és hálával tartozunk a forradalmároknak, “mert egy rabságban tartott nemzetnek adták vissza a szabadság reményét”, hálával tartozunk azoknak, akik “a diktatúra fenyegetésében is emelt fővel akartak járni, akik az életüket sem tartották túl nagy árnak azért, hogy eloszlassák a kommunista diktatúra sötétjét: a mindennapok félelmét, kiszolgáltatottságát és reménytelenségét” – mondta. Hozzátette: köszönettel tartozunk azért a bátorságért, amellyel a felkelők megmutatták az egész világnak, hogy lehet nemet mondani a diktatúrának, véget lehet vetni a kommunista rendszernek. Úgy vélte, az emberek azért áldozták fel életüket, mert megértették: a nemzet puszta fennmaradása a tét.

Varga Mihály kitért arra: minden nép életében fontosak az ünnepek, azok az alkalmak, amikor közösen emlékezhetünk a nemzet katarzisaira, “mert ez nemzetmegtartó erő”.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy manapság is küzdelmet kell folytatni bel- és külpolitikai téren egyaránt. Sok esetben egyedül érezhetjük magunkat, amikor a magyar identitást, hazánk politikai és gazdasági függetlenségét kell megvédeni – vélekedett. Hozzátette: ezért különösen fontos, hogy “helyén kezeljük értékeinket, merjünk ragaszkodni hozzájuk, és igazunkban bízva merjünk kiállni értük”.

Úgy látja, az európai nemzeteket, az európai létformát, biztonságot, kultúrát és hitet ma olyan veszély fenyegeti, amelyet még felmérni is nehéz. A migránsok millióinak ellátására, befogadására sem Európa, sem Magyarország nincs felkészülve – mutatott rá.

Varga Mihály hangsúlyozta: nehéz helyzetekben jó döntést csak tiszta értékek alapján, “igazunk biztos tudatában és az egész nemzet javát szolgálva” lehet hozni. 1956 forradalma olyan erkölcsi alapot ad, amelyre a ma döntéseit is bátran építhetjük – mondta.