Töltött káposztáról szólt a kolbászfesztivál utolsó napja

 

Megdőlt a látogatórekord a csabai kolbászfesztiválon. Több mint 100 ezer látogató volt a négy nap alatt. Mára az unoka-nagyszülő kolbászkészítő verseny és töltöttkáposztafőző-verseny maradt. Megint született pár remekmű.

Az egyik csapat Lökösházáról egy igazi kuriózummal érkezett a versenyre. A panírozott, rántott töltött káposzta a legenda szerint Petőfi Sándor kedvence volt. Boros, paradicsomos, egyedi és hagyományos töltött káposztákat is készítettek a csapatok, hogy lenyűgözzék a szakértő zsűrit.

Az igazinak a receptjét féltve őrzik a csapatok: csak kevesen fedték fel a titkot. Mint mondták, a kulcs a receptben van. Kolbász is készült még vasárnap: a Krajcsó Pál emlékversenyen nagyszülők, a szülők és az unokák mutatták meg, hogyan őrzik a kolbászkészítés hagyományait.

A csabai kolbászfesztivál célja a szervezők szerint a hagyomány átörökítése. A fesztivál igazgatója azt mondta: egyre több fiatal érzi magáénak a kolbászkészítést, amit jól mutat, hogy a csütörtöki ifjúsági gyúráson több, mint 2000 fiatal vett részt.

Az estig tartó kolbászfesztiválon látogatói rekord dőlt – több, mint 100 ezren, köztük sok külföldi volt kíváncsi arra: hogyan is készül az igaz töltött káposzta és a csabai kolbász.