Babis: Csehországnak a V4-en kívül is partnereket kell keresnie az EU-ban

 

Csehországnak az Európai Unióban a visegrádi csoporton kívül (V4) is partnereket kell keresnie – idézte a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnökét, Andrej Babist a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) vasárnap.

A multimilliárdos vállalkozóból lett jobbközép politikus, aki várhatóan kormányalakítási megbízatást kap Milos Zeman államfőtől, előző nap Prágában nyugati újságírókkal beszélgetve úgy fogalmazott, Csehországnak aktív szerepre kell törekednie az Európai Unióban, és olyan szövetségeseket kell keresnie, akikkel közös céljai vannak – például az illegális migráció vagy az élelmiszerek kettős minősége elleni küzdelemben.

„Elő kell készítenünk a témákat, és javasolnunk kell az Európai Tanácsnak, hogy mit is akarunk megváltoztatni. Az élelmiszerek kettős minősége, a migráció elleni harcot és további kérdéseket” – mondta Andrej Babis.

Prága, 2017. október 20. Andrej Babis szlovák származású cseh milliárdos, volt miniszterelnök-helyettes, az ANO mozgalom elnöke (k) a sajtó képviselőinek nyilatkozik szavazata leadása után Prágában, a kétnapos képviselőházi választások első napján, 2017. október 20-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Prága, 2017. október 20.
Andrej Babis szlovák származású cseh milliárdos, volt miniszterelnök-helyettes, az ANO mozgalom elnöke (k) a sajtó képviselőinek nyilatkozik szavazata leadása után Prágában, a kétnapos képviselőházi választások első napján, 2017. október 20-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Mint fogalmazott, kétségtelenül szövetségesük Ausztriában a leendő kancellár, Sebastian Kurz, „akinek véleménye a migrációról megegyezik a mi véleményünkkel”.

Andrej Babisnak meggyőződése, hogy a Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát tömörítő visegrádi csoportnak új szövetségeseket kell keresnie. Szükségük van Ausztriára vagy épp Szlovéniára, Horvátországra, és talán más országokra is a Balkánról – idézte a választásokon győztes párt elnökét a cseh közszolgálati hírtelevízió.