A forradalom emlékére futottak

 

Forradalmi futással emlékeztek '56 hőseire Gazdagréten. A Fiatal Családosok Klubja ötödször szervezett emlékfutást. Itt is cél volt, hogy a fiatalok megismerkedjenek a 61 évvel ezelőtti történésekkel.

Először önállóan, majd a Fiatal Családosok Klubjának kabalájával, FICSAK fecskével közösen melegítettek be a gyerekek. Később felkerültek a nemzeti színű karszalagok is. Szimbolizálva az 56-os forradalom jelképét a lyukas zászlót.

A futóversenyt a kiscsoportos óvodások kezdték. Egy kis kört kellett megtenniük a gazdagréti Dzsungel park futópályáján. A verseny egyik segítője szovjet katonai ruhába öltözött és így kísérte a futókat. A legkisebbek szüleik kezét fogva versenyeztek, de volt olyan is, akit a nagy testvére segített célba érni. A legjobbak felmászhattak a dobogó legmagasabb fokára. Érmet és ajándékot is kaptak.

Az 1956 -os forradalom emlékére rendezett futáson ötödik alkalommal vehettek részt a jelentkezők. Így a gyerekek többsége már tapasztalt versenyzőnek számított. Minden korosztály külön indult, így az óvodások és iskolások mellett a szülők is versenyezhettek. A szervezők a sport segítségével szeretnék eljuttatni az 1956-os forradalom és szabadságharc üzenetét.

– Ez egy jelképes esemény: a sporton, a mozgás szeretetén keresztül próbáljuk nekik bemutatni (az üzenetet). A szülőknek van nagy felelőssége, arra kérünk minden szülőt, hogy beszélgessen minél többet a gyerkőcökkel, hiszen 61 éve őseink, elődeink hatalmas hőstetteket hajtottak végre, aminek nagyon nagy részük volt abban, hogy Magyarország ma egy szabad ország – mondta el a Híradó kamerájának Király Nóra, Újbuda alpolgármestere.

A forradalmi futáson idén több mint 100-an vettek részt.