Rabok harcolnak a kaliforniai pokolban

 

Bárki átlagos tűzoltóknak nézné első ránézésre a kaliforniai tűzvész megfékezésén dolgozó csapatot. Narancssárga tűzálló ruhájukban, a hátukon hordágyat cipelő férfiak a tűzvész frontvonalában küzdenek az emberek és a természet megmentéséért. Láncfűrésszel vágnak utat maguknak az erdőben, de valójában nem hivatásos tűzoltók – börtönlakók, akik önként jelentkeztek az életmentő munkára.

A VICE News csapata Santa Rosa természetvédelmi táborának vezetőjével és tagjaival készített riportot. A város rendőrsége a tűzvész kitörése óta folyamatosan tölti fel a megrázó felvételeket a közösségi médiára, de arról csak kevesen beszélnek, hogy az életmentés nem lenne olyan hatékony, ha nem dolgozna a helyszínen négyezer rab, akik közül sokan évek óta először érezhetik úgy, hogy újra a társadalom részeseivé váltak. Közülük sokan most végeznek először olyan munkát, amellyel másokon segíthetnek, ami kulcsfontosságú tényező lehet jövőbeli rehabilitációjukban. Sok rab azt mondta, örül, hogy elvégezte a tűzoltói vizsgát, és szabadulása után azonnal jelentkezik a tűzoltóságnál.

Az átlagos tűzoltókhoz hasonlóan a raboknak is hosszú napokat kell eltölteniük a felperzselt kaliforniai területeken. Általában napi 8 órát dolgoznak, de az extrém körülmények miatt az elmúlt héten 24 órás műszakokat is rájuk osztottak. Volt olyan nap, amikor a rabok három napon keresztül, megállás nélkül dolgoztak.

Sonoma, 2017. október 12.  Tűzoltók próbálják megfékezni a bozóttűz lángjait a kaliforniai Sonoma közelében 2017. október 11-én. A Kalifornia északi térségében pusztító tűzvész halálos áldozatainak száma 21-re emelkedett, több mint 75 ezer hektárnyi terület porig égett, elpusztult több világhírű borospince, és több mint 3500 ház a lángok martalékává vált. (MTI/AP/Kent Porter/The Press Democrat)

(MTI/AP/Kent Porter/The Press Democrat)

A tűzoltás a fogvatartottak legjobb lehetősége a pénzkeresésre. Naponta két dollárt kapnak, majd minden munkával töltött óra után plusz egy dollárt. A börtönök is előszeretettel küldik a rabokat ilyen táborokba, hiszen a tűzoltóként dolgozó elítéltek munkájukkal évente százmillió dollárral gazdagítják az intézmények költségvetését. A börtönökben óránként csupán negyed dollárt vagy kicsit több mint egy dollárt lehet keresni, ezért rengetegen jelentkeznek a környezetvédelmi csoportokhoz.

A programban nem vehetnek részt olyan rabok, akik erőszakos bűncselekmények miatt töltik büntetésüket.

Mintegy négyezer rab a frontvonalban

A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal a Los Angeles-i tűzoltósággal együtt egy olyan programot fejlesztett ki, ami a büntetés-végrehajtási intézet közreműködésével összesen negyvenhárom, felnőtt rabokat alkalmazó tábort működtet országszerte. A védelmi táborokban részt vevő rabok az erdő karbantartásával próbálják megvédeni a lakosságot és a természetet: helyreállítják a túraútvonalakat, megtisztítják az árvízcsatornákat, és levágják a bokrok és a fák elszáradt ágait. Körülbelül háromezer-nyolcszáz rab vesz részt a programban, akik az erdőben, rácsok és kerítések nélkül, korábbi lakhelyükhöz képest viszonylag szabadon élnek.

A rabokat azért hívják frontvonali tűzoltóknak, mert az ő feladatuk a tűzvész terjedésének megakadályozása, igazából meg kell előzniük a tüzeket. A legtöbb esetben a tűzvész és a veszélyeztetett otthonok között dolgoznak azon, hogy elszigeteljék a lakott területeket a lángoktól.

Miután kiválasztják a rabokat, a szerencsés csoportok kéthetes felkészülésen vesznek részt, ahol edzéseket tartanak és megtanítják nekik a tűzoltó szakma alapvető módszereit. Riasztás esetén 12-14 fős csoportokban vezénylik ki őket egy tűzoltóparancsnok irányításával.

A rabok alapvető feladatokat látnak el, nem végeznek olyan mentést, amit a televízióban mutatnának, helikopteres akcióknál sem vetik be őket. A rabok jelenleg 15 helyszínen segítenek a Kaliforniában pusztító tűzvész megfékezésében.