Pozitívan nyilatkozott első megbeszélésükről az Osztrák Néppárt és a szabadságpárt elnöke

 

Rendkívül pozitívnak és kellemesnek nevezte a kormányalakítással megbízott Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a Heinz-Christian Strachéval, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével folytatott szombati, első hivatalos megbeszélését.

Strache olyan pártot képvisel, amely jelentősen megerősödött a választásokon – emelte ki Kurz a bő egyórás tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón. Elmondása szerint a múltról és a választási küzdelemről kevésbé esett szó, inkább a jövőbe tekintettek, és egy esetleges együttműködés lehetőségéről, sőt annak tartalmáról is egyeztettek. Kurz kijelentette: erőteljesen az volt az érzése, hogy az FPÖ-ben megvan a szándék a változásra, az átalakulásra, és erős a pártban a felelősségtudat is. Megállapodtak arról, hogy az egyeztetéseket folytatni fogják – tette hozzá az ÖVP elnöke.

Kurz elmondta, hogy vasárnap este Christian Kernnel, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetőjével is találkozik. Arról, hogy elképzelhetőnek tartja -e az együttműködést az SPÖ-vel Kurz egyelőre, a hivatalos találkozó előtt nem akart nyilatkozni.

Heinz-Christian Strache a megbeszélés után úgy nyilatkozott: “jó dolog”, hogy esetleg a jövő héten már meghívót kaphatnak a koalíciós tárgyalásokra. Az FPÖ elnöke is kiemelte, hogy nagyon jó hangulatú volt az első tanácskozásuk, és úgy látja, hogy mindkét fél komolyan érdekelt a szükséges és kívánatos változások megvalósításában.

Strache hangsúlyozta, hogy nagyon örülnének a meghívásnak a koalíciós tárgyalásokra, de egyúttal figyelmeztetett, hogy ezek nem lennének egyszerű tárgyalások. Az ÖVP és az FPÖ elképzelései között ugyanis vannak különbségek, bizonyos témákban “vörös vonalak” is léteznek.

Az október 15-ei választásokat az ÖVP nyerte meg a voksok 31,47 százalékával, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ, 26,86 százalék) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, 25,97 százalék) előtt. Az ÖVP és az FPÖ összefogása valószínűsíthető inkább, miután az eddigi nyilatkozatok szerint az ÖVP-SPÖ nagykoalíciót nem folytatják tovább.