Több védőoltás is ingyenessé válhat

 

Hat védőoltás válhat ingyenessé, vagy részben támogatottá a jövőben. Ilyen például a bárányhimlő, a rotavírus, két típusú agyhártyagyulladás és a hepatitis B-törzse elleni vakcina. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta: a bővítés mellett egészségügyi okok és komoly nemzetgazdasági érdekek is szólnak.

Egy édesanya elmondása szerint köztudott, hogy mindenki átesik a bárányhimlőn, de manapság nagyon komoly szövődmények alakulhatnak ki. Sajnos az ismeretségi körükben is volt olyan, akinek a gyermeke nem volt beoltva és elég komoly szövődmény alakult ki, kórházba is kerültek. Mindezeket átgondolva úgy döntöttek férjével, hogy mindkét gyermeknek beadatják az oltást.

Az egyik leggyakoribb betegség hazánkban a bárányhimlő

A bárányhimlő az egyik leggyakoribb betegség Magyarországon: évente mintegy 40 ezren kapják el, főként gyerekek. Általában ősszel üti fel a fejét. Rendkívül ragályos, gyakran okoz tömeges megbetegedéseket óvodákban és iskolákban.

Pátri László, csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos szerint egészen súlyosan tud lezajlani, extrém esetben fatális is lehet. „Néha kórházba is kerülnek gyerekek, ennek lehet oka tüdőgyulladás, idegrendszeri szövődmények, vagy súlyos felülfertőződések egyaránt. A szövődmények aránya egyébként olyan 4-6 százalék” – hangsúlyozta a szakember.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció Fotó: Shutterstock

A bárányhimlő elleni vakcina nem tartozik a kötelező oltások közé, így jelenleg fizetni kell érte. A teljes védettséghez szükséges két adagért átlagosan 20 ezer forintot kell fizetni. Hamarosan viszont ingyenes lehet. A kormány ugyanis úgy tervezi, hogy beveszi a Nemzeti Védőoltási Programba.

„A bárányhimlő mellett nagyon komoly nemzetgazdasági érvek szólnak”

Egészségügyi és komoly nemzetgazdasági érvek szólnak amellett, hogy ingyenes legyen a bárányhimlő elleni védőoltás. Ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a csütörtöki kormányinfón. Lázár János hangsúlyozta: egyelőre még az egyeztetések zajlanak, de a döntéssel a betegségmegelőzés mellett az is a cél, hogy csökkentsék a táppénzre fordított kiadásokat.

„Vannak olyan betegségek, rotavírus, hepatitis, ahol ezeket a vizsgálatokat elvégeztük, ezek esetében kell, vagy nem, ajánlott vagy nem, mit mond a szakma, szakmai kérdés ez és a szakma véleménye alapján fog dönteni a kormány. Vannak azonban olyan megbetegedések, ahol a táppénznek, amit a szülők vesznek igénybe, bárányhimlőnél például már nemzetgazdasági jelentősége van, azt számolták ki a kollegák, hogy többe kerül a táppénz, mint a védőoltás.”

A miniszter hozzátette a jövőben hat védőoltás válhat ingyenessé, vagy részben támogatottá. Ilyen a bárányhimlő mellett a rotavírus, a hepatitis, illetve az agyhártyagyulladás B és C típusa elleni vakcina is.