Madrid előre hozott katalán parlamenti választásokat tervez

 

Januárban előre hozott helyi parlamenti választások megrendezése szerepel a spanyol kormány tervezett intézkedései között Katalóniában, amelyről megállapodott az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) – erősítette meg Carmen Calvo szocialista politikus a spanyol közszolgálati televíziónak az eldiario.es internetes lap értesülését pénteken.

Carmen Calvo szerint az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazása nem az autonómia felfüggesztését jelenti, hanem a törvényesség és alkotmányos rend helyreállítását Katalóniában. Hangsúlyozta: a katalán elnöknek van még ideje, amíg a spanyol parlament felsőháza, a szenátus nem szavaz az intézkedésekről, hogy maga jelentsen be előre hozott választásokat. „Kérjük is, hogy tegye meg” – tette hozzá. A politikus nem kívánt részleteket elárulni arról, hogy mi áll a spanyol konzervatív kormány és a spanyol parlament legnagyobb ellenzéki pártjának megállapodásában.

Carmen Calvo, spanyol szocialista politikus (Forrás: Wikipedia)

Carmen Calvo spanyol szocialista politikus (Forrás: Wikipedia)

Az eldiario.es úgy tudja, a javaslatcsomagban a „lehető legkisebb mértékű” beavatkozás szándéka szerepel, amelynek célja a választási folyamat biztosítása. Így az intézkedések nem érintenék a például a katalán közszolgáltatások működését. Az internetes lap szerint az ideiglenes állami beavatkozás részeként tovább fokoznák a pénzügyi kontrollt, a spanyol pénzügyminisztérium felügyelete alá kerülne a helyi adók beszedése is. Az oktatás területén olyan intézkedéseket javasolnának, amelyek garantálják, hogy a szavazóhelyiségeknek kijelölt oktatási intézmények kinyissanak a választás napján. Továbbá átmenetileg a spanyol belügyminisztérium felügyelete alá kerülhet a katalán rendőrség, hogy így garantálják a közrendet.

A legjelentősebb katalán ellenzék is a spanyol kormányt támogatja

A spanyol kormány a szocialisták mellett rendelkezik a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális, középutas párt támogatásával is, amely a katalán parlamentben a legnagyobb ellenzéki erő. Ők azok, akik hetek óta sürgetik az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazását, és előre hozott választások megrendezését Katalóniában. A spanyol kormány szombaton rendkívüli ülést tart, amelyen végleges döntés születik arról, hogy végül pontosan milyen intézkedéseket terjeszt be a szenátusnak az alkotmány 155-ös cikke alapján. Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon, és helyreállítsa a törvényes és alkotmányos rendet az autonóm közösségekben.

Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író (b3), Xavier García Albiol, a kormányzó spanyol Néppárt katalóniai elnöke (b4), Albert Rivera, a Ciudadanos (Állampolgárok) párt elnöke (j4), Ines Arrimadas, a Ciudadanos szóvivője (j3) és Dolors Montserrat spanyol egészségügyi, esélyegyenlőségi és szociálpolitikai miniszter (j2) a Katalónia esetleges függetlenné válása ellen tiltakozó barcelonai tüntetésen 2017. október 8-án, egy héttel a katalán függetlenségről rendezett népszavazás után (Fotó: MTI/EPA/Alejandro García)

Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író (b3), Xavier García Albiol, a kormányzó spanyol néppárt katalóniai elnöke (b4), Albert Rivera, a Ciudadanos (Állampolgárok) párt elnöke (j4), Ines Arrimadas, a Ciudadanos szóvivője (j3) és Dolors Montserrat spanyol egészségügyi, esélyegyenlőségi és szociálpolitikai miniszter (j2) a Katalónia esetleges függetlenné válása ellen tiltakozó barcelonai tüntetésen, egy héttel a katalán függetlenségről rendezett népszavazás után (Fotó: MTI/EPA/Alejandro García)

Sajtóértesülések szerint a szenátus elnöksége még szombaton összeül, hogy meghatározza a javaslatcsomag tárgyalásának menetét. Az Europapress spanyol hírügynökség információi szerint külön parlamenti bizottságot hoznak majd létre 27 szenátusi képviselővel, amely megvitatja a tervezett intézkedéseket. A bizottság által elfogadott javaslatcsomagról vitát és szavazást tartanak a felsőház ülésén. Nem hivatalos információk szerint erre október 27-én vagy október 30-án kerülhet sor.

Az intézkedések elfogadásához a képviselők abszolút többségének támogatása szükséges, ezzel a spanyol kormánypárt egymaga is rendelkezik. A megszavazott intézkedéscsomag azt követően lép hatályba, hogy megjelenik a hivatalos állami közlönyben.