Könnyűfémöntödét avattak Apcon

 

A cég kapacitásának megduplázása mellett jelentős árbevétel-növekedést tesz lehetővé és 130 új munkahelyet teremt a CSABAcast Könnyűfémöntöde Kft. új gyártóbázisa, melyet pénteken adtak át a Heves megyei településen. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen kiemelte: a több mint 5,6 milliárd forintból megvalósult zöldmezős beruházást a kormány nettó 940 millió forinttal támogatta.

Kijelentette: a település ipari parkjában 17 ezer négyzetméter alapterületű, világszínvonalú gyártóbázist épített magyar tulajdonú vállalkozás jelentős beszállítóként a nemzetgazdaság gerincét jelentő hazai autóipar egyik sikeres és dinamikusan fejlődő szereplője.

Az ágazat tavaly mintegy 8000 milliárd forint bruttó termelési értéket állított elő – mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy ebből egyre több magyar cég is kivette, kiveszi a részét. Köztük a CSABAcast Könnyűfémöntöde Kft., amely a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva és munkakörnyezetet kialakítva, valamint versenyképes vállalati stratégiát követve a térséget és Magyarországot is segíti a világ élvonalába emelni.

Kitért arra, hogy a cég 1946-ban alapított jogelődje a rendszerváltozást követő privatizáció során olyan külföldi tulajdonosok kezébe került, akik „a jó gazda gondossága helyett csupán profitmaximalizálásra” törekedtek. Ezért különösen nagy eredmény, hogy a közel egy évtizede újra magyar kézbe került vállalatot jelenlegi irányítói nemcsak a csődtől mentették meg, de dinamikusan fejlődő pályára állították – fogalmazott.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője az ünnepségen arról beszélt: a CSABAcast projektje az elmúlt évtized legjelentősebb ipari beruházása a térségben. A fejlesztés egyúttal a magyar kormány ipari és fejlesztési stratégiájának eredményességét is reprezentálja.

Hetzmann Béla ügyvezető igazgató az eseményen közölte: a cég a vissza nem térítendő állami támogatás mellett a következő években közel 1,9 milliárd forintos fejlesztési adókedvezményt vehet igénybe. A vállalat főként európai, vagy a kontinensen gyártóüzemmel rendelkező autógyáraknak – például BMW, Audi, Volkswagen, Mercedes, Ford – készít motor-, váltó- és differenciálmű- alkatrészeket.

Tájékoztatása szerint a jelenleg több mint 400 dolgozót foglalkoztató társaság tavaly mintegy 8 millió alkatrészt állított elő, melyek 95 százalékát exportálta. A CSABAcast árbevétele 2016-ban meghaladta a 10 milliárd forintot. Új gyártóegysége Európa egyik leginnovatívabb nagynyomásos alumíniumöntödéje, mely akár e kapacitás és árbevétel megduplázását is lehetővé teszi , fogalmazott.