Hegedű mesterkurzusok indulnak Budapesten

 

Klasszikus, népi és cigányprímás stílusokban hegedű mesterkurzusokat tartanak Budapesten október 30-tól kezdődően kitüntetett hegedűművészek vezetésével.

A Violino Talentum tehetséggondozó ügynökség első ízben szervez hegedű mesterkurzusokat Budapesten klasszikus, népi és cigányprímás stílusokban, kifejezetten a magyar hegedűiskola hagyományainak megfelelően. A kurzusok résztevői olyan neves hegedűművészektől tanulhatnak, mint Balogh Ferenc és ifj. Lakatos György, valamint Pál István Szalonna, Gombai Tamás és Radics Ferenc. A kurzusoknak a Fonó Budai Zeneház és a Prima Primissima díjas Weiner Leó Zeneiskola adnak helyszínt.

A klasszikus hegedű mesterkurzust október 30–november 3. között rendezik meg a Weiner Leó Zeneiskolában, a Liszt-díjat nyert és a Nemzeti Filharmonikusok tagja, Balogh Ferenc hegedűművész, valamint a 2013-as nemzetközi American Protégé verseny első helyezettje és a Bartók Béla Zeneiskola tanára, a kiváló hegedűvirtuóz ifj. Lakatos György vezetésével. A népi és cigányprímás mesterkurzusok november 3–4. között kerülnek megrendezésre a Fonó Budai Zeneházban, melyeket Pál István Szalonna, Gombai Tamás és Radics Ferenc vezetésével tartanak.

Pál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas és a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett népzenész. A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője. Radics Ferenc a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett prímás, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője. Gombai Tamás Artisjus-díjas és a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett népzenész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia népzenei tanszékének tanára.

Hegedűnövendékek jelentkezését várják

A klasszikus, népi és cigányprímás hegedű mesterkurzusokra a www.violino.hu oldalon, október 25-ig lehet jelentkezni. Olyan fiatal növendékek jelentkezését várják, akik magabiztos középhaladó szinten hegedülnek az általuk választott stílusban, és ezt egy beküldött hang- vagy videofelvétel alapján tudják igazolni. A mesterkurzusok honlapon feltüntetett díja tartalmazza a részvételt a csoportos és egyéni oktatásokon, a zongorakíséretet/zenekari kíséretet, illetve a gyakorlási lehetőséget, valamint egyszeri meleg étkezést és két kávészünetet is. A klasszikus hegedű mesterkurzus november 3-án a tanárok és a kurzuson részt vett tanítványok koncertjével zárul. A népi és cigányprímás mesterkurzuson résztvevők november 4-én kapnak fellépési lehetőséget Szalonna és Bandája kíséretével a Fonó Budai Zeneházban.

A Violino Talentum megalapításakor azzal a céllal kezdett foglalkozni a hegedűvel, hogy a magyar hegedűiskola örökségét továbbvigye, menedzsment szolgáltatást nyújtson, és a legkiválóbbaktól való könnyen elérhető tanulás lehetőségét megteremtse a Kárpát-medencében a tehetséges fiatal zenészek számára. A hegedű csodálatos hangzásával méltán vált a zenei szórakoztatás egyik legalapvetőbb hangszerévé.