Ez aztán a fordulat, Evita!

 

Groteszk, humorral átszőtt rockopera lett az Evitából. Pénteken premier Zalaegerszegen.

Groteszk, humorral átszőtt rockoperaként, nem pedig patetikus operai előadásként játssza péntektől a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata Andrew Lloyd Webber és Tim Rice darabját, az Evitát, Böhm György rendezésében.

Böhm György (aki a 35 éve megnyílt zalai színház egyik alapító tagja volt irodalmi vezetőként, dramaturgként) az Evitával csaknem 40 éve, Londonban találkozott először. A musicalt ugyanis 1978 júniusában mutatták be a West Enden, és alig két héttel az ősbemutató után, turistaként éppen a brit fővárosban járt, a születésnapjára pedig – tízórás sorban állás után – megajándékozta magát egy hatfontos jeggyel.

“Egyszerűen élvezetből mentem el megnézni a darabot, sohasem gondoltam volna, hogy egyszer még én is megrendezhetem” – idézte fel akkori benyomásait Böhm György, aki felidézte, hogy Besenczi Árpád igazgató rendezésre való felkérését úgy vállalta el, ha állandó segítője, Bakó Gábor koreográfus is vele lehet.
A rendező a darabról elmondta, hogy az ő felfogása szerint ez egy karrier- vagy törtetéstörténet. Eva Duarte de Peron, azaz Evita, a vidéki színésznőcske eljut Buenos Airesbe, az argentin fővárosba, s az útja “egyik ágyból a másikba vezet”, hogy elérje a célját, hogy mindenki ismerje őt.

Archív kép Maria Eva DUARTE de PERON-ról, Juan Peron argentin elnök feleségéről, amint híveinek integet Buenos Airesben. 2002. július 26-án lesz a hazájában rendkívül népszerű, színésznőből elnökfeleséggé lett Evita halálának 50. évfordulója. A nép által rajongva szeretett asszony 33 éves korában hunyt el. (MTI/EPA/AFP)

Archív kép Maria Eva DUARTE de PERON-ról, Juan Peron argentin elnök feleségéről, amint híveinek integet Buenos Airesben. (MTI/EPA/AFP)

“Ez nem egy történelmi darab, hanem szórakoztatóipari termék, ami éppen Evitáról szól”, bár tartalmaz valós történelmi momentumokat – fogalmazott, hozzátéve, hogy megpróbált humort is vinni a produkcióba, hogy egy “groteszk, izgalmas, nem patetikus operai előadás” szülessen.
A rendező kiemelte, “nagyon utálta”, hogy a darabban minden történelmi alap nélkül szerepel Che Guevara. Zalaegerszegen a musical mesélője kapta a Che nevet, akit Bot Gábor alakít. Evitát kettős szereposztásban Debrei Zsuzsa és a Hevesi Sándor Színházba vendégként visszatérő Foki Veronika jeleníti meg. Juan Peront Urházy Gábor László játssza.

A Zalaegerszegen péntektől műsorra kerülő darab 1952-ben, Evita halálával indul és azzal is ér véget, a zalaegerszegi változat jelmezei is ezt a kort idézik. A zalai teátrum talán eddigi legnagyobb vállalkozásaként egyszerre 60-70 szereplő is színpadon van, a főbb szereplők mellett tánckar és kórus, illetve tucatnyi gyerekszereplő, de rajtuk kívül – a színpad hátterében, tüllfüggöny mögött – a teljes nagyzenekar is mindvégig látható. A jelmezeket Kemenesi Tünde, a díszletet Michac Gábor tervezte.