Remek utánzó és örökké kíváncsi a szajkó

 

Ugat, nyávog, károg, fütyül, recseg, de ha kedve van akár nyikorog is. A madárvilág zenebohóca a szajkó. A legkisebb varjúféle torkában egész kis világ lapul, szinte bármilyen hangot képes utánozni, amit valaha hallott, és valamiért megtetszett neki.

A mátyásmadárnak is nevezett nyelvzseni már megjelenésében is különc: kékben, rózsaszínben játszó tollazata igazi piperkőccé teszi a madarak között, de az állatok többsége mégis a hangjára figyel.

A rendkívül kíváncsi és éber szajkó azonnal jelzi, ha ragadozó, vagy netán vadász fenyegeti a békés vadakat. Cserregése olyan, mint a vészcsengő, ha megszólal, közel a baj – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A mátyásmadár elnevezés hangjából ered, mert riasztó hangja mintha erre a szóra emlékeztetne – magyarázta Zsoldos Árpád ornitológus a műsorban.

A szajkó kedvenc hangjai közé tartozik az egerészölyv kiáltása, nagyon szereti utánozni. Ha emberi környezetben él, akkor leggyakrabban a mobiltelefon csörgését, a macskanyávogást, az autóriasztót utánozza.

Egy szajkó (Garrulus glandarius) a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpár határában 2017. április 4-én. (MTI Fotó: Kovács Attila)

Szajkó (Garrulus glandarius) a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpár határában 2017. április 4-én. (MTI Fotó: Kovács Attila)

Szórakoztató hangutánzása mellett fontos ökológiai szerepe van: az egyik legszorgalmasabb erdőültető. Elsősorban tölgyerdőkben él és ősszel, a termések érésekor rengeteg tölgymakkot gyűjt össze, majd eldugdossa őket a föld alá különféle helyekre.

Pontosan olyan mélyre ülteti el őket, ami a makknak a legjobb, ezáltal elősegíti a tölgyesek terjedését. De mindenféle ehető maggal is így jár el, máshol például diót ültet – tette hozzá a szakember.