Magyar Levente: Az ügyvivő a rossz emlékű goodfriendi hagyomány útjára lépett

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint kéretlen beavatkozás a magyar belpolitikába a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének nyilatkozata.

A budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének a sajtószabadságról tett keddi nyilatkozata, és az ahhoz hasonló megnyilvánulások nem értelmezhetők másként, mint kéretlen beavatkozásként a magyar belpolitikába – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (MTI-fotó: Bodnár Boglárka)

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (MTI-fotó: Bodnár Boglárka)

Magyar Levente ezzel David Kostelancik szavaira reagált, aki az Index tudósítása szerint a magyar sajtószabadság aggasztó állapotáról és a kormány ezzel kapcsolatos felelősségéről beszélt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének rendezvényén. Az államtitkár szerint “a rossz emlékű goodfriendi hagyomány útjára lépett” az ügyvivő, amikor nagy nyilvánosság előtt hosszan értekezett a magyar sajtószabadság állapotáról, annak általa vélelmezett hiányosságairól.

David Kostelancik beszédével több probléma is van – hangsúlyozta. Egyrészt, senki nem kérte, hogy nyilatkozzon. Másrészt, semmilyen morális és politikai felhatalmazással sem rendelkezett. Harmadrészt pedig, Magyarország szuverén államként kikéri magának, hogy bármely ország ilyen módon beavatkozzon a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásába.  A kormány minden, magyar belügyet érintő, valótlanságokon alapuló megnyilatkozást a jövőben is a leghatározottabban visszautasít majd.

Közölte: az ügyvivőt még az éjszaka bekérették, és reggel megvitatták vele a szóban forgó kérdéseket, kifejezték a tiltakozásukat. Tájékoztatták arról, hogy milyen kifogásaik vannak a keddi “szereplésével” kapcsolatban, és nyomatékosították: elvárják, hogy az ilyen nyilatkozatok ne ismétlődjenek meg, ugyanis rombolják a kétoldalú kapcsolatokat, a bizalmat.

Az államtitkár szerint elfogadhatatlan, hogy bárki minősítgesse a magyar demokráciát, hiszen Magyarország sem veszi a bátorságot arra, hogy megfogalmazza az álláspontját más államok belügyeiről. A kormány sem teszi közzé az amerikai belpolitikáról vagy az emberi és szabadságjogok tengerentúli helyzetéről alkotott véleményét, bár van ilyen – emelte ki.

Magyarország továbbra is a lehető legkonstruktívabb kapcsolatokra törekszik az Egyesült Államokkal, azonban “rendkívüli módon meg fogja nehezíteni a munkát”, ha a jövőben hasonló nyilatkozatok születnek – mondta, hozzátéve: nemcsak azt várják el, hogy a valótlanságok állításától tartózkodjanak az amerikaiak, hanem azt, hogy egyáltalán ne kommentálják a magyar folyamatokat.

Ha már mindenképpen meg akarnak szólalni a sajtószabadságról, foglalkozzanak például azzal, hogy “különböző politikai mozgalomcsírák megszállják” nekik nem tetsző honlapok szerkesztőségét, zavarva a munkát, vagy azzal, hogy Ukrajnában éppen most építik le a kisebbségi jogokat egy olyan szintre, “amelyet még a Szovjetunió sötét uralma alatt sem tapasztaltunk” – fogalmazott.