Fájdalmas kompromisszumok elé néz Merkel sebzett szövetsége

 

A szeptemberi német választás katasztrofális eredménye után meggyengült a német kancellár hatalma, ráadásul a szabaddemokraták és a zöldek is nem várt kompromisszumokra kényszeríthetik a szerdai koalíciós tárgyalásokon.

Bár Merkel pártja söpörte be a legtöbb szavazatot a szeptember 24-i választáson, valós győzelmet nem könyvelhettek el a konzervatívok, hiszen nem értek el abszolút többséget, és a szociáldemokratákkal  (SPD) sem alakíthatnak nagykoalíciót. Merkel a szélsőjobboldallal nem hajlandó szóba állni, ezért a „maradék két párttal” kényszerül alkudozni. Ma délben a liberális és üzletorientált szabaddemoratákkal (FDP) tárgyal, majd délután fél 5-kor a liberális környezetvédő Zöld Párttal folytat koalíciós megbeszéléseket.

A belpolitikai káosz elkerülése végett – ami új választás kiírását eredményezné – az elkövetkező hetekben olyan koalíciós megbeszélésekre kerül sor, amelyek során az ország bevándorláspolitikája, az uniós reformok és a klímaváltozás is alkualapot adhat. Ha a mai megbeszélések jól alakulnak, a felek pénteken újból találkoznak egy lehetséges januári kormányalakítás előkészítésének céljából.

Berlin, 2016. december 20. Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletet tart a berlini gázolásos merényletről a berlini kancellárián 2016. december 20-án. Az előző napon egy férfi egy lengyel rendszámú, lopott kamionnal a Vilmos császár-emléktemplomnál levő karácsonyi vásár látogatói közé hajtott. A támadásban legkevesebb tizenketten életüket vesztették és negyvennyolcan megsebesültek, a vezetőfülkében megtalálták a kamion lengyel sofőrjének holttestét. (MTI/EPA/Michael Kappeler)

(MTI/EPA/Michael Kappeler)

Egy új, sebzett és gyengébb kancellár tárgyal ma

A kritikus tárgyalásokon már nem az a Merkel jelenik meg, aki egykoron az összes német választópolgárt képviselte. A „társadalom lelkiismereteként” ismert kancellár korábbi sikereihez képest inkább egy bukott politikusra hasonlít manapság, mint az ország egykori teljhatalmú vezetőjére. Kritikusai a választási eredmények kihirdetése óta támadják, nem is ok nélkül: a kereszténydemokraták 1949 óta nem értek el olyan katasztrofális eredményt, mint a szeptemberi választásokon. A múlt vasárnapi tartományi választások pedig tovább rontották a párt hatalmi esélyeit – írja elemző cikkében a The Local.

 

Még a leginkább Merkel-párti Bild napilap is elítélte Merkel makacsságát, és a kancellár szemére vetették, hogy pártja még az alsó-szászországi csúfos kudarcáért sem hajlandó vállalni a felelősséget. Az írás szerint a pártszövetség nem hajlandó elismerni, hogy pontosan mikor ítélték bukásra a koalíció jövőjét.

Két évvel ezelőtt Merkel még megközelíthetetlennek tűnt. De ez a győzelmi aura már a múlté, a kancellár hatalmával együtt. Ha Merkelnek riválisa akadna a kereszténydemokraták között,  akkor óriási problémákba ütközne – írta a Sueddeutsche Zeitung német napilap.

Fenyegetőzések után kínos tárgyalásokra számíthatnak

Míg Merkel pártja a választások utáni kudarcot próbálja megemészteni, a CSU konzervatívabb tagjai között nyílt zűrzavar alakult ki. A Bajor Keresztényszociális Unió konzervatívabb politikusai attól tartanak, hogy a jövő évi választások alatt még jobban a földbe döngölik őket. A párt sosem értett egyet a wilkommenskultur kihirdetésével, és 2015 óta nyílt ellenzői a bevándorlók tömeges befogadásának. Az utóbbi időben azonban ők is éles jobbkanyart vettek, mivel rájöttek, hogy egyetlen lehetőségük van: valahogyan vissza kell szerezniük a szélsőjobbos AfD-hez átpártolt szavazóikat.

A keresztényszocialista Alexander Dobrindt vasárnap kijelentette: a CDU/CSU pártszövetség jobban tenné, ha példát venne az osztrákok következő miniszterelnökéről, Sebastian Kurzról. Meglátása szerint egy konzervatív frontot kell kialakítaniuk az elkövetkező tárgyalásokon. Ez a bizalmatlan hozzáállás tovább növeli az ellentétet a pártszövetség és a bevándorláspárti, multikultúrára törekvő Zöld Párt között, ami a vietnami háború és a nukleáris fegyverek elleni tüntetésekből alakult át politikai mozgalommá.

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke (j) és Peter Tauber, a CDU főtitkára kezet fog a német kormánykoalíciós tárgyalások első fordulója előtt Berlinben 2017. október 18-án. A CDU és a Keresztényszociális Unió, a CSU alkotta jobbközép pártszövetség, amely megnyerte a szeptember 24-i választásokat a Zöldek pártjával és a parlamentbe újra bejutott Szabad Demokrata Párttal (FDP) kezd kományalakítási tárgyalásokat. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke (j) és Peter Tauber, a CDU főtitkára kezet fog a német kormánykoalíciós tárgyalások első fordulója előtt Berlinben 2017. október 18-án. A CDU és a Keresztényszociális Unió, a CSU alkotta jobbközép pártszövetség, amely megnyerte a szeptember 24-i választásokat a Zöldek pártjával és a parlamentbe újra bejutott Szabad Demokrata Párttal (FDP) kezd kományalakítási tárgyalásokat. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

A keresztényszocialista politikusnál az ütötte ki a biztosítékot a koalíciós tárgyalások előtt, hogy a Zöld Párt vezetője, Jürgen Trittin szélsőjobbos irányváltással vádolta meg a pártszövetséget, és azzal fenyegetőzött, hogy a szigorú bevándorlásügyi követeléseikért súlyos árat fognak fizetni. A koalíciós tárgyalások előtt pár nappal Dobrint visszavágott: megfenyegette a zöldeket, hogy jobban teszik, ha a baloldali badarságaikat a tárgyalótermen kívül hagyják.

Hanyatlófélben a merkeli hatalom

A koalíciós tárgyalások másik meghívottja, a liberális FDP könnyebb szövetségnek tűnhet, mint a harcias Zöld Párt. A liberálisok éveken keresztül együttműködtek a konzervatívokkal, egészen a 2013-as választás választási bukásukig. Fiatalos vezetőjük, Christian Lindner azonban már kiszemelte magának a pénzügyminiszteri státust. A tárgyalások előestéjén telefonon „figyelmeztette” Merkelt, hogy tartózkodjon bármilyen radikális uniós szintű döntés meghozatalától a kormányalakítás előtt, különösképp abban az esetben, ha a döntéshez szükséges pénzt a német adófizetők zsebéből húzná ki.

„Arra számítok, hogy Merkel egyértelművé teszi a tárgyalások alatt, hogy a kormánya jelenleg csak a gondozói szerepet tölt be. Németország most nem képes döntéseket hozni” – mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

A versengők érdekeit és az országra váró többhetes politikai bizonytalanságot figyelembe véve a Spiegel Online becslései szerint egy kis szerencsével Németországnak januárra alakulhat új kormánya. „Németország most egy furcsa jelenséget tapasztalhat meg: az új koalíciót olyan pártok alakítják, amik nem akarnak együtt kormányozni, a régóta hatalmon levő Merkel hatalma pedig összeomlani látszik”– írja a Spiegel Online.