Ingyenesen látogatható a Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítása

 

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

A szimbolikus gesztussal minél több embert szeretnénk meghívni a reformáció magyarországi történetét több mint 400 műtárgyon keresztül bemutató kiállításra – fűzte hozzá. A miniszter kiemelte a tárlat anyagából a Károli-biblia első kiadásának egy példányát és a 16. században Wittenbergben tanult magyar diákok zászlaját is.

A reformáció kezdetének 500. évfordulóját ünneplő emlékév részeként 1500 rendezvényt szerveztek szerte a Kárpát-medencében, műemlékek újultak meg és új emlékhelyeket alakítottak ki – mondta Balog Zoltán, aki kitért arra is: Luther Márton végrendeletének egyetlen, a budapesti Evangélikus Országos Múzeumban őrzött példánya jelenleg Wittenbergben látható.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszél a Magyar Nemzeti Múzeumban 2017. október 17-én, ahol bejelentette, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a múzeum Ige-Idők című kiállítását. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszél a Magyar Nemzeti Múzeumban 2017. október 17-én, ahol bejelentette, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a múzeum Ige-Idők című kiállítását.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Varga Benedek, az intézmény főigazgatója hangsúlyozta: az eddig hatvanezer látogatót vonzó, áprilisban nyílt kiállítás ereje, hogy rámutat, milyen jelentős a protestantizmus hatása a magyar történelemben, művészetben, művelődésben, kultúrában és oktatásban.

Az Ige-Idők című kiállítás anyagát csaknem 100 intézmény gyűjteményéből válogatták össze a tárlat kurátorai. Szerepel a kiállításon többek között szerepel Huszár Gál reformátor, nyomdász, énekszerző egyetlen példányban fennmaradt énekeskönyve, az Esterházy-gyűjtemény darabjai, 17. századi politikai röplapok, valamint az erdélyi fejedelmek portréi és más festmények is.