Ezekben a világvárosokban veszélyes nőnek születni

 

Hol éri a legtöbb negatív, romboló hatás a nőket? - tette fel a kérdést a Thomson Reuters Alapítvány, ami legfrissebb tanulmányában a nők esélyeit latolgatta a tízmilliónál több lakosú világvárosokban.

Az alapítvány abból a szempontokból rangsorolta a világvárosokat, hogy a nőknek milyen esélyei vannak a munkavállalás terén, milyen a város közbiztonsága és milyen egészségügyi ellátáshoz van hozzáférésük.

térkép6

A felmérésben meglepő módon Egyiptom fővárosa, Kairó teljesített a legrosszabbul, a közvélemény-kutatás szerint itt a legveszélyesebb nőnek lenni. A pakisztáni Karacsi, a kongói Kinshasa és az indiai Delhi is katasztrofális eredményt ért el, bár Delhi a szexuális erőszak terén minden várost messze lekörözött. A legrosszabb tíz város között szerepelt Mexikóváros, a bangladesi Dakka, a nigériai Lagos, az indonéz Jakarta, Isztambul és Peru fővárosa, Lima is – írja a Deutsche Welle.

Nők a bangladesi Dakkában (Fotó: MissRuby/Shutterstock)

Nők a bangladesi Dakkában (Fotó: MissRuby/Shutterstock)

A skála pozitív végére London, Tokió és Párizs került, állítólag ezek a legbarátságosabb világvárosok női lakosként.

Nem segített a kairói nők helyzetén az arab tavasz

Az arab tavasz óta jelentős mértékben romlott a nők helyzete az egyiptomi fővárosban – hívták fel a figyelmet kairói szakértők. “A városban minden nehéz a nők számára, az élet összes területén küszködnek. Még akkor is testi és lelki bántalmazás éri őket, ha kedvük támad az utcán sétálni” – mondta Shahira Amin női jogvédő, elismert egyiptomi újságíró.

A helyi piacon vásárló nők a pakisztáni Karacsiban (Fotó: Asianet-Pakistan/Shutterstock)

A helyi piacon vásárló nők a pakisztáni Karacsiban (Fotó: Asianet-Pakistan/Shutterstock)

Limában a tinédzserkori terhességek és az abortuszt korlátozó törvények jelentenek veszélyt a női lakosságra, akik egy nemkívánatos terhesség esetén gyakran illegális és életüket veszélybe sodró módszerekhez folyamodnak. Peruban az elrontott abortusz utáni szövődmények okozzák a női elhalálozás jelentős részét.

A kongói Kinshasában a nők többsége kisvállalkozásoknál és az agrárszektorban dolgozik, de nincsenek hivatalos papírjaik, ezért bankszámlát sem nyithatnak.

Terhükkel a fejükön egyensúlyozó asszonyok Kongó fővárosában, Kinshasában, Afrikában (Fotó: Slavik_ua/Shutterstock)

Terhükkel a fejükön egyensúlyozó asszonyok Kongó fővárosában, Kinshasában, Afrikában (Fotó: Slavik_ua/Shutterstock)

Londonban, Tokióban és Párizsban a legjobb a nőknek

  • Londonban nem csak az egészségügyi ellátáshoz könnyű hozzáférnie a nőknek, a várost az alacsony zaklatási mutatók és a gazdasági lehetőségek szempontjából is kiváló lakhely a nők számára.
Fotó: Shutterstock

London (Fotó: Shutterstock)

“Nincs olyan város, ahol szívesebben nevelném fel a lányaimat” – mondta Sadiq Khan, London polgármestere. Londont a világ egyik legprogresszívebb fővárosának nevezte, de azt is elismerte, hogy a nemek közötti bérszakadék még mindig óriási problémát jelent a fiatal lányok számára, akik nem látnak sok valódi hatalommal rendelkező női példaképet maguk körül.

  • Tokió első helyezést ért el a nőknél a biztonság terén. Párizs is viszonylag jó eredményeket ért el, de itt átlagosan gyakrabban zaklatják a nőket, mint a japán fővárosban.
  • Meglepő módon Moszkva több ponton is jobb eredményt produkált, mint New York: ha kizárólag a kulturális szokásokat nézzük, az orosz főváros a legbarátságosabb világváros a Földön.

Ez az első olyan felmérés, amely kizárólag a nők helyzetével foglalkozik globális viszonylatban. Az jelentésben 19 város 380 szakértője rangsorolta a világvárosokban előforduló szexuális zaklatási arányokat, az erőszakos támadásokat, a nők pénzügyi helyzetének jelenlegi állását, a kulturális hagyományokból adódó elnyomást és a nők gazdasági helyzetét.

Fotó: Shutterstock

Párizs (Fotó: Shutterstock)

A tanulmányban szereplő városokban a lakosság meghaladja a 10 milliót, a ’90-es adatokhoz képest ma már háromszor annyi ilyen város létezik, hat kínai és öt indiai világvárossal az élen. Az ENSZ becslései szerint 2030-ra a világvárosok száma a jelenlegi 31-ről 41-re emelkedik majd.