Áldozatai is vannak a portugáliai és spanyolországi erdőtüzeknek

 

Huszonhétre emelkedett hétfő délelőttre a Portugáliában vasárnap óta tomboló erdőtüzek halálos áldozatainak száma – közölte a portugál polgári védelmi hatóság.

Az RTE ír közszolgálati műsorszolgáltató jelentése szerint Írország délkeleti részén halt meg egy nő, akinek a kocsijára fa dőlt a vihar miatt. A kocsiban nem ült más. Mindeközben Anglia középső és déli térségeibe az Ophelia erős légáramlásával érkező trópusi levegő nyarat idéző meleget hozott.

Az Azori-szigetek irányából északkelet felé tartó hurrikán a korábbi hármas fokozatról egyes fokozatúvá szelídült az Atlanti-óceán hűvösebb északi vizei felett, és szakértők szerint a szárazföld fölé érve fokozatosan tovább gyengül, de az ír és az észak-írországi hatóságok ennek ellenére a legmagasabb szintű riasztást adták ki a sziget egész területére.

Hétfőn Írországban és Észak-Írországban az összes általános és középiskola zárva maradt. Észak-Írországban délben bezártak a bíróságok is. Leo Varadkar ír miniszterelnök Twitter-üzenetében azt kérte, hogy a lakosság csak a lehető legszükségesebb esetben keljen útra, és aki teheti, maradjon otthon.

A legfrissebb hétfői meteorológiai előrejelzés szerint a hurrikán legerősebb központi része Írország és Észak-Írország nyugati partvidékén halad végig, érinti Skócia északi és középső térségeit, és kedd hajnalban hagyja el a Brit-szigeteket északkelet felé.

A Nagy-Britanniából Írországba és Észak-Írországba közlekedő kompjáratok jelentős részét hétfőn leállították, a dublini repülőtéren 130 járatot töröltek. Az észak-írországi főváros, Belfast két repülőtere azt javasolta, hogy az utazók ellenőrizzék, indul-e a járatuk.

Elhalasztotta hétfőre tervezett belfasti látogatását Bill Clinton volt amerikai elnök, aki az észak-írországi belpolitikai patthelyzet feloldásában kíván segédkezni a pártok közötti közvetítéssel.

A londoni védelmi minisztérium közölte, hogy a brit hadsereg három zászlóalját készenlétbe helyezték, arra az esetre, ha a közeledő ítéletidő bárhol komolyabb incidenseket okozna, de a helyi hatóságoktól egyelőre nem érkezett konkrét segítségkérés.


Erdőtűz Portugáliában

Az Ophelia a legkeletibb hurrikán, amely az atlanti hurrikánszezonokról szóló tudományos adatgyűjtések kezdete óta valaha is kialakult.

Rendkívül erőteljes déli légáramlása az orkánnal és az esőzésekkel együtt trópusi levegőt is hozott: hétfő délután Nagy-Britannia középső és délkeleti térségeiben 22-23 fok meleg volt. Az átlagos októberi hőmérsékleti maximum 15 fok.

Anglia nagy részén – beleértve Londont – ez volt az Ophelia hurrikán egyetlen érzékelhető kísérőjelensége, a hétfői időjárást ezekben a térségekben gyenge szél és fátyolos napsütés jellemezte.

Az Ophelia napra pontosan 30 évvel az utóbbi három évszázad legpusztítóbb nagy-britanniai vihara után érkezett.

Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. A vihar 18 halálos áldozatot, 15 millió kidöntött fát, több százezernyi elsodort háztetőt, több tízezer összetört járművet hagyott maga után.

Ez volt 1703 óta a legsúlyosabb időjárási katasztrófa Nagy-Britanniában.