Orosz teherűrhajó dokkolt az űrállomáson

 

Automata orosz teherszállító érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra hétfőn, közel háromtonnányi friss élelmiszerrel, üzemanyaggal és más rakománnyal.

A Progressz-69 magyar idő szerint délután egy óra után néhány perccel kötött ki a komplexumon, 405 kilométeres magasságban, Kína északi része felett. A dokkolásra két nappal azt követően került sor, hogy a Szojuz a kazahsztáni Bajkonur Kozmodromból elindult a Progresszel.

A teherűrhajó 2697 kilogramm rakományt szállított fel az űrállomás hatfős legénységének: 1349 tartalék alkatrészt és tudományos felszerelést, 879 kilogramm üzemanyagot, 420 kilogramm vizet, 24 kilogramm levegőt és 23 kilogramm oxigént.

A Progressz néhány méterre a dokkolástól a Pirsz modulnál. (Fotó: NASA TV)

A Progressz néhány méterre a dokkolástól a Pirsz modulnál. (Fotó: NASA TV)

A Roszkoszmosz először október 12-én próbálta felbocsátani a Progresszt, hogy tesztelni tudjon egy újfajta repülési módot, amellyel az űrhajó 3,5 óra alatt elérte volna az űrállomást. A kilövést az utolsó percben kellett leállítani a Szojuz meghibásodása miatt.

Végezetül szombatig kellett várni, ami miatt a Progressz a szokásos, kétnapos randevúra indulhatott el.

Az orosz Progressz teherűrhajó egyike azoknak a robotűrhajóknak, amelyek rakományt szállítanak a komplexumra. Mellette teljesít még szolgálatot a japán HTV-1, a SpaceX Dragon, valamint az Orbital ATK Cygnus kapszulája.