Már 315-re nőtt a mogadishui terrortámadás halálos áldozatainak száma

 

A legfrissebb adatok szerint 315-re emelkedett a szomáliai fővárosban, Mogadishuban szombaton elkövetett kettős robbantás halálos áldozatainak száma. A legutóbbi beszámolók 276 halottról szóltak.

A sebesültek száma meghaladta a négyszázat. “Szinte mindegyik sebesült áldozatnak súlyos sérülései vannak, a borzalom leírhatatlan” – mondta a Madina fővárosi kórház egyik ápolója a Shabelle Media Network nevű szomáliai rádióadónak nyilatkozva. A sebesültek között akadnak olyanok, akik a felismerhetetlenségig megégtek.

Abdirahman Osman Yariisow információs miniszter megerősítette az áldozatok számára vonatkozó adatokat. A hatóságok tájékoztatása szerint még folynak a mentési munkálatok, amelyek előrehaladtával várhatóan tovább nő a halálos áldozatok száma.

Ilyen súlyos terrortámadás még sohasem történt az ország történetében. Az eddigi legsúlyosabb, 2011 októberében elkövetett robbantásban 82-en haltak meg és 120 megsebesültek. Akkor pokolgéppel megrakott teherautó hajtott neki egy kormányzati épületegyüttesnek.

A szombati első merénylet célpontja a Safari nevű szálloda volt a főváros Hodan körzetének egyik forgalmas utcáján, ahol egy teherautóba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe. Több épület megsemmisült, tucatnyi jármű pedig kigyulladt.

Két órával később Mogadishu Madina nevű kerületében szintén egy autó rejtett bomba robbant.

Eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a szomáliai hatóságok szerint az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet áll a merénylet mögött. Az al-Kaidával szövetséges al-Shabaab visszaszorulóban van, de évek óta küzd azért, hogy Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló államává alakítsa át.

A címlapkép illusztráció.