Maduro szocialista pártja aratott győzelmet a kormányzói választásokon Venezuelában

 

Nicolás Maduro venezuelai elnök hatalmon lévő szocialista pártja aratott győzelmet a kormányzóválasztásokon, és a huszonháromból tizenhét szövetségi államot sikerült megszereznie - közölte helyi idő szerint vasárnap este a dél-amerikai ország választási bizottsága; az ellenzék nem ismeri el a szavazás eredményét.

A vasárnapi regionális választásokon a hivatalos eredmények szerint huszonhárom kormányzóságból ötöt az ellenzék nyert. Egy terület sorsa egyelőre bizonytalan.

A választási bizottságot vezető Tibisay Lucena elmondta: a választópolgárok 61,14 százaléka ment el szavazni.

A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) már az eredményhirdetés előtt közölte: a választási bizottság furcsa eredményeket fog ismertetni, amelyek felől komoly kétségeik vannak. A MUD a választási bizottság bejelentése után jelezte: nem ismeri el a szavazás végeredményét. Gerardo Blyde, az ellenzéki tömörülés kampányfőnöke azt mondta, hogy kérvényezni fogják a teljes választási folyamat felülvizsgálását.

Maduro ellenfeleitől követelte, hogy ismerjék be vereségüket

Blyde kifogásolta a választási folyamatot jellemző jogsértéseket, úgymint a jelöltek lecserélését, a szavazóhelyiségek áthelyezését, valamint a választás és választhatóság jogának lábbal tiprását. Az ellenzéki politikus azzal vádolta meg a választási bizottságot, hogy egy csalárd, részrehajló és átláthatatlan rendszert működtet. Blyde leszögezte: a hatóságok által ismertetett eredmények “nem tükrözik a valóságot”.

Eközben Maduro azt követelte ellenfeleitől, hogy ismerjék be vereségüket.

A voksoláson nemzetközi megfigyelők nem vehettek részt.

Caracas, 2017. október 16. A Miraflores elnöki palota által közreadott képen Nicolás Maduro venezuelai elnök (k) a támogatóihoz beszél Caracasban 2017. október 15-én, miután pártja, a kormányzó szocialista párt megnyerte a regionális választásokat. Az eredmény értelmében a szocialisták a huszonháromból tizenhét kormányzói tisztséget tölthetnek be. (MTI/EPA/Miraflores-palota)

Caracas, 2017. október 16.
A Miraflores elnöki palota által közreadott képen Nicolás Maduro venezuelai elnök (k) a támogatóihoz beszél Caracasban 2017. október 15-én, miután pártja, a kormányzó szocialista párt megnyerte a regionális választásokat. Az eredmény értelmében a szocialisták a huszonháromból tizenhét kormányzói tisztséget tölthetnek be. (MTI/EPA/Miraflores-palota)

Korábbi független felmérések az ellenzék elsöprő győzelmét jósolták

A jövőbeli kormányzóknak a vitatott alkotmányozó nemzetgyűlés előtt kell esküt tenniük, és alá kell vetniük magukat a testület döntéseinek, különben elmozdítják őket a hivatalukból. Az ellenzéki tábor ezt is elutasította.

Független felmérések korábban az ellenzék elsöprő győzelmét jósolták, előrejelzések szerint a kormányzóságok nagy többségének majdnem húsz évnyi szocialista hatalom után először ellenzéki irányítás alá kellett volna kerülnie. Ezzel szemben az ellenzék elveszítette fellegvárát is, Miranda államot. Mirandát eddig a Maduro-ellenes tábor egyik vezéralakja, Henrique Capriles vezette. Caprilest egy másik ellenzéki vezetővel, Leopoldo Lópezzel együtt kizárták a választási folyamatból.

Venezuela az ország történetének legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése miatt gyakorlatilag összeomlott, mindennapossá vált az élelmiszer és az alapvető árucikkek hiánya. Az ellenzék – vélhetően ennek hatására – elsöprő többséget szerzett a parlamentben a legutóbbi választásokon.

Ennek ellenére az elnök és a hozzá hű igazságszolgáltatás fokozatosan szinte teljesen megvonta a népképviselet minden jogkörét, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része a választás körüli visszásságok miatt nem ismer el legitim testületnek, az ellenzék pedig népszavazást szervezett, amelyen a 7,6 millió résztvevő 98 százaléka a nemzetgyűlés összehívása ellen foglalt állást. Április óta folyamatosak az utcai tüntetések a dél-amerikai országban, ezekben eddig legalább 125-en vesztették életüket.