Szentté avatta az Újvilág első keresztény mártírjait a pápa

 

Szentté avatta Ferenc pápa vasárnap az Újvilág feltehetően első keresztény mártírjait, három tizenéves fiút, és további 32 személyt, zömükben szintén mártírokat.

A ceremónia a Szent Péter téren több tízezer fős tömeg előtt zajlott. Az Újvilág első keresztény mártírja feltehetően az a Cristoforo névre keresztelt indián fiú volt, akit a mai Mexikó területén ferences szerzetesek térítettek a keresztény hitre. A fiú 1527-ben, 13 évesen megpróbálta rábírni törzsfőnök apját, hogy pogány hitét cserélje fel a keresztényivel, ám az apa ezen annyira feldühödött, hogy saját kezével végzett fiával: előbb megverte, majd máglyára taszította.

Két évre rá két újabb fiúval végeztek ugyanazon a vidéken keresztény hitük miatt törzsbelijeik: a keresztségben Antonio nevet kapott fiú 12,  Juan pedig 13 évesen halt mártírhalált.

Ferenc pápa ugyancsak szentté avatott vasárnap 30 mártírt, akiket Brazíliában gyilkoltak meg 1645-ben hitük miatt. Őket azonban nem pogány őslakosok, hanem keresztények ölték meg: katolikusokat üldöző kálvinista holland zsoldosok.

A pápa szentté avatott továbbá egy olasz és egy spanyol papot. Előbbi a 18. században élt, utóbbi a 19-ik végén és a 20. elején. Ők nem voltak mártírok, munkásságukkal szolgáltak rá emlékük tiszteletére.