Tovább emelkednek az albérleti díjak

 

A következő két-három hónapban várhatóan már nem növekednek tovább az albérleti díjak, hosszabb távon azonban további drágulás várható - írja szombati számában a Magyar Nemzet.

A lapnak Ditróy Gergely, a Portfólió.hu vezető elemzője azt mondta, továbbra is erős a kereslet a bérlakáspiacon. Ezt a folyamatosan magas igényt főként az országon belüli munkaerő-áramlás idézi elő, amely során a jobb munkahely reményében egyre többen költöznek a fővárosba, illetve a megyeszékhelyekre. A forgalom másik erős pillére, hogy egyre több fiatal költözik saját ingatlan helyett bérelt lakásba.

Az átlagos négyzetméterenkénti ár a fővárosban 2-3 ezer forint, de a felkapott környékeken találkozni akár 4-5 ezer forintos költségekkel is. A vidéki nagyvárosokban az átlagos tarifa négyzetméterenként 1500-2000 forint.

A szakember szerint hosszabb távon azért lehet további árnövekedésre számítani, mert 2019-től ismét 27 százalékra növekszik a mostani 5 százalékról az új otthonok áfája.

A lapnak Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője arról beszélt, hogy manapság a panellakások jelentenek kifizethető, egyben ideális befektetési célpontot azok számára, akik kiadási céllal szeretnének ingatlan vásárolni. Várostól és elhelyezkedéstől függően 75-150 ezer forint között mozog egy átlagos panellakás bérleti díja.