Százharmincezer védőoltás semmisült meg egy szíriai támadásban

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) olyan jelentést kapott, amely szerint több mint 130 ezer kanyaró- és gyermekbénulás elleni oltóanyag semmisült meg egy kelet-szíriai egészségügyi intézmény elleni támadásban.

A WHO szerint – ha a jelentést megerősítik – több ezer gyerek egészsége kerül veszélybe, mert a válságövezetekben gyorsan terjedhetnek ezek az erősen fertőző, súlyos betegségek – írta a Reuters szombatra virradóra közölt hírében.

Elizabeth Hoff, a WHO szíriai képviselője közleményében elítélte a támadást, és leszögezte, hogy “az oltóanyagok nem lehetnek a háború legitim célpontjai”.

A WHO közölte, hogy a jelentés szerint a kelet-szíriai Deir-ez-Zór közelében támadást intéztek egy egészségügyi intézmény hűtött raktára ellen, ahol a vakcinákat tárolták. A WHO nem tért ki arra, hogy a jelentésben van-e szó arról, ki hajthatta végre a támadást.

A raktárban százezer kanyaró elleni és 35 ezer gyermekbénulás elleni oltóanyagot, valamint fecskendőket tároltak. Hoff szerint egy új, hűtést igénylő raktár létesítéséig és a szükséges berendezések pótlásáig nem tudják beoltani a veszélyeztetett térségben élő gyerekeket.

Mivel a válságövezetekben az oltáskampányokkal nem tudják elérni az adott térség teljes lakosságát, a betegségekkel szemben védtelen emberek körében könnyen kitörhetnek járványok. Ugyanebben a szíriai térségben 2013-2014-ben ütötte fel a fejét gyermekbénulás-járvány, a WHO akkori kampányában 252 ezer csecsemőt és gyereket oltottak be.