Az utolsó szőlőfürtöket szedik Sopronban

 

Véget ért a szüret a soproni borvidéken. A szakemberek szerint összességében ugyan kevesebb a termés, de a minőség kiemelkedő. Ennek ellenére jó néhány gazda parlagon hagyta idén a szőlőjét és gondot okozott a seregélyek pusztítása is - derült ki az M1 csatorna délutáni műsorából.

Taschner Kurt borász elmondta, a térségben már minden borász az utolsó szőlőfürtöket szedi és hamarosan megkezdődnek a pincebeli munkálatok és a borok előkészítései. A korábban leszedett termések, mint például az Irsai Olivér már borrá vált, megtörtént a palackozás, sőt egyes fajtákat már meg is lehet vásárolni a boltokban. Egyes rosé borok is elkészültek, nemsokára az ő palackozásuk is megtörténik. De sok munka van még hátra a frissen leszedett terméssel, ezek között szerepel a Merlot és a Cabernet Sauvignon is.

Az idei évben az országos átlag alatt van a szőlőtermés, mindösszesen 70-75 mázsa szőlőt sikerült betakarítani – mondta el Taschner István hegybíró. Hozzátette, az idei kevés termés annak is köszönhető, hogy a fagykárok miatt a gazdák nem foglalkoztak a terméssel és nagyon sok maradt a megműveletlen szőlőből.

Villányban is elégedettek a gazdák

A Villányi borvidéken még tart a szüret, noha már csak napok kérdése, hogy az utolsó két fajta is a présházakba kerüljön. A borászok itt is elégedettek, azt mondják kiemelkedő évjárat lesz a 2017-es év.

Ipacs-Szabó István borász elmondta, a borvidék már a szüret végéhez közeledik, a korai érésű szőlőfajtákat már leszedték és egy része már palackozásra is került. A két legkésőbbi fajta pedig, a Cabernet Franc szüretelése már folyamatban van, és nemsokára a Cabernet Sauvignon is a pincékbe kerül.

Elmondása szerint hozzájuk az időjárás kegyes volt, nyáron a termés kellő csapadékot és elég napsütést kapott, és az ősz beálltával pedig időben beérett a szőlő. Egy remek évjáratot tudhatnak idén is a magukénak. A szüret lezártával pedig elkezdik a következő szezonra való felkészülést.