Hét év börtönt kapott a 2015-ös franciaországi merényletek fenyverbeszerzője

 

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélt hétfőn az észak-franciaországi Lille büntetőbírósága egy 54 éves francia állampolgárt bűnszövetkezetben elkövetett fegyverkereskedelemért. Az általa törvénytelenül beszerzett fegyvereket is használták a 2015 januárban Párizsban elkövetett iszlamista merényleteknél.

Az észak-franciaországi szélsőjobboldali körökhöz tartozó Claude Hermant-t, aki korábban a vámügyőrség és a csendőrség egyik informátora volt, a börtönbüntetés mellett 30 ezer euró pénzbüntetésre is ítéltek.

A 2015 január óta előzetes letartóztatásban lévő férfi az elsőszámú vádlottja egy közel ötszáz fegyver beszerzésére vonatkozó szerteágazó ügynek, amelynek felgöngyölítése több mint két év nyomozást igényelt.

A 2015 január 9-én egy párizsi zsidó élelmiszerbolt ellen elkövetett terrortámadáshoz tőle került hat fegyver a dzsihadista Amedy Coulibalyhoz, aki túszul ejtette a vásárlókat, majd közülük négyet megölt, mielőtt végeztek vele a kommandósok. A terrorista előző nap a francia főváros Montrouge nevű elővárosában egy rendőrnőt ölt meg az utcán.

Élettársát öt év börtönbüntetésre ítélték

Maxime Moulin, a fegyverkereskedő ügyvédje jelezte, hogy fellebbeznek az ítéltet ellen. Álláspontja szerint ügyfele a szeptember 11. és 17. között lefolytatott perben többször is megemlítette, hogy az informátori szerepe miatt vett részt a Kelet-Európából, mindenekelőtt a volt jugoszláviai háborúból származó fegyverek kereskedelmében.

Élettársát, Aurore K.-t öt év börtönbüntetésre ítélték, amelyből három évet felfüggesztettek, valamint rá is kiszabott a bíróság további 30 ezer eurós pénzbüntetést is.

Samir Ladjali, aki feltehetően a dzsihadista és a fegyverkereskedő között közvetített, öt év börtönbüntetést és 15 ezer eurós pénzbüntetést kapott, míg Sébastien L., a vámügyőrség egyik hírszerzőjét nyolc év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.