Komoly török-szír hadművelet indul Idlíbben

 

Törökország és az általa támogatott szíriai lázadócsoportok komoly hadműveletbe kezdenek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, amelyet szélsőséges lázadók tartanak ellenőrzésük alatt - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök pártjának szombati gyűlésén.

Idlíb tartomány és környéke a mérsékeltnek tekintett lázadók – a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) alá tartozó csoportok – legerősebb bástyái közé tartozik, de egyre inkább a szélsőséges szunnita lázadók uralma alá kerül. A legjelentősebb szélsőséges csoport Idlíbben az al-Kaidával szövetséges, korábban an-Núszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah as-Sám (Levantei Felszabadítási Bizottság). Utóbbiak – az FSA-tól eltérően – nem hajlandók fegyverszünetet kötni Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával.

A hadművelet része a Törökország, Irán és Oroszország közötti úgynevezett feszültségcsökkentési megállapodásnak. Ankara és Moszkva egyébként egymással szembenálló feleket támogat, előbbi a kormány ellen harcoló mérsékelt ellenzéki erőket (FSA), utóbbi pedig Bassár el Aszad szíriai elnök hadseregét. Ezeknek az erőknek ugyanakkor ma már közös ellenségük van, mégpedig a szélsőséges terrorszervezetek, élükön a Dzsabhat Fatah as-Sám.

Török katonák a hadsereg egyik páncélozott harci járművén a török-szír határ mentén fekvő Ganziatep tartománybeli Karkamisnál 2016. augusztus 25-én -  képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

Török katonák a hadsereg egyik páncélozott harci járművén a török-szír határ mentén fekvő Ganziatep tartománybeli Karkamisnál 2016. augusztus 25-én - képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

A török egységek Törökország felől fognak csatlakozni az FSA-hoz, amely már szombaton megkezdte a műveletet. Oroszország – Aszad szövetségese – pedig a levegőből támogatja ugyanazt a haderőt – mondta Erdogan, hozzátéve, hogy a török légierő is részt vesz a támadásokban, törökországi légi bázisokról kiindulva. ”Soha nem fogjuk megengedni, hogy határaink mentén terrorista folyosók alakuljanak ki. Az idlíbi hadművelet után lesznek további kezdeményezéseink is” – jelentette ki az elnök.

Az FSA egyik tisztségviselője azt mondta: a lázadószövetség készen áll a betörésre Idlíbbe, de egyelőre várakoznak. A török hadsereg tavaly augusztus óta jelen van Észak-Szíriában, ahol mintegy kétezer négyzetkilométeres területet tart ellenőrzése alatt.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni hadjárattal kapcsolatban az orosz védelmi minisztérium bejelentette szombaton, hogy az orosz légierő csapásaiban az utóbbi 24 órában meghalt mintegy 180 fegyveres a kelet-szíriai Majadin város környékén, Bukamal város mellett, illetve Deir ez-Zórtól délre. Az életüket vesztő dzsihadisták között vannak szíriaiak, irakiak, tunéziaiak, egyiptomiak és a volt Szovjetunió tagköztársaságaiból származók – olvasható a minisztérium közleményében.