LMP: Magyarországon szélsőséges nagybirtokrendszer alakult ki

 

“Nem azé a föld, aki megműveli, hanem azé az ország, akié a föld” – fogalmazott Sallai R. Benedek, aki szerint az oligarchák mondják tollba a jogszabályokat és a támogatáspolitikát is, amelynek eredménye, hogy az állam számukra biztosítja a bérbe adható termőföld túlnyomó többségét.

Sorolva az általa visszásnak tartott adatokat, azt mondta: Csányi Sándor érdekeltségei nagyobb területen gazdálkodnak, mint Málta, eközben a mintegy 180 ezer termelő 90 százalékának mindössze néhány hektár jut. A tíz legnagyobb magyarországi agrárcég által használt föld nagysága nagyobb, mint Andorra, Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek mérete pedig San Marino nagyságát haladja meg. ”Ennyi erővel csinálhatnak egy saját országot, a probléma az, hogy már megcsinálták” – fogalmazott.

A képviselő hazugságnak nevezte Bitay Márton, az agrártárca államtitkárának állítását, miszerint 30 ezer kisgazdálkodó vett volna területet a földprivatizáció során, mert mint mondta, a ténylegesen vásárlók száma alig 3200, ha levonja a jogi személyiségeket vagy az egy háztartásba bejelentett embereket. Kijelentette: a kormány az agrárkamarát is “bekebelezte”, amely már nem a gazdálkodók, hanem a kabinet érdekeit védi, a Szél-kormány ezért első intézkedései között fogja megszüntetni a kötelező agrárkamarai tagságot.