A Palesztin Hatóság átveszi a Hamász vezette minisztériumokat

 

A radikális Hamász mozgalom vezette gázai minisztériumok "azonnali átvételére" tett ígéretet hétfőn a Gázai övezetben tárgyalásokat kezdő Rámi Hamdalláh, a ciszjordániai székhelyű Palesztin Hatóság miniszterelnöke.

A Palesztin Hatóság kormánya “rövidesen megkezdi a ténykedését” Gázában – mondta Hamdalláh az izraeli Erez város határátkelőjénél. “Azért vagyunk itt, hogy Mahmúd Abbász (a Palesztin Hatóság elnöke) utasítására közöljük az egész világgal a Gázai övezet szívéből, hogy a palesztin állam nem jön létre Gáza és Ciszjordánia egysége nélkül” – tette hozzá. A Hamász 2007 nyarán fegyveres erővel ragadta magához a Gázai övezet ellenőrzését, elűzve a rivális, mérsékelt Fatah mozgalom tisztségviselőit.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa)

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa)

Az iszlamista szervezet a múlt héten jelentette be, hogy átadja a Gázai övezet feletti hatalmat egy Rámi Ramdalláh vezette egységkormánynak. A ciszjordániai palesztin kormány feje hétfőn, kétévi szünet után először utazott a Gázai övezetbe, mégpedig az iszlamista Hamász mozgalom és a mérsékeltebb Fatah párt közötti megbékélés jegyében.

Hamdalláhot és az őt kísérő többtucatnyi minisztert és hivatalos személyt a Hamász díszőrsége és palesztinok százai fogadták az izraeli Erez város határátkelőjének közelében lévő, a Hamász ellenőrzése alatt álló ellenőrzőpontnál. A palesztin kormányfő a tervek szerint a délután folyamán találkozik Iszmail Haníjével, a Hamász vezetőjével, valamint Jahíja Szinuárral, a mozgalom első számú gázai vezetőjével, majd kedden ő elnököl a minisztertanácsban.

A Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet fegyveresei menetelnek a kiképzésüket követő vizsgán a tengerparti övezet székhelyén, Gáza városban 2016. szeptember 6-án -  képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Mohammed Saber)

A Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet fegyveresei menetelnek a kiképzésüket követő vizsgán a tengerparti övezet székhelyén, Gáza városban 2016. szeptember 6-án -
képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Mohammed Saber)

Az Izrael és a nyugati államok által terrorszervezetnek tekintett Hamász a múlt héten drámai fordulatot tett, bejelentette, hogy átadta a Gázai övezet feletti hatalmat a Rámi Ramdalláh vezette egységkormánynak, de a mozgalom fegyveres ereje továbbra is meghatározó hatalommal bír a kétmilliós lélekszámú beékelődésben. A Hamász nem hajlandó lefegyverezni katonai szárnyát, ami az AP amerikai hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint valószínűleg nehezíteni fogja, vagy akár meg is akadályozhatja a megbékélési erőfeszítéseket.

A Hamász által tett fordulat előzménye, hogy Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek gazdasági blokád alá vette a mozgalom fő adományozóját, a terrorizmus támogatásával vádolt Katart. A mozgalom gyengülésében szerepet játszott az is, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök több hónapja megtagadta a gázai áramszámlák kifizetését az izraeli szállítóknak, a büntetőintézkedés következtében mindennaposak lettek az áramszünetek a palesztin területen. A Hamász döntése volt az eddigi legfontosabb lépés a palesztin egység felé, amióta a 2014-ben megalakult a palesztin kormány, amely azonban a hatáskörökre vonatkozó viták miatt nem tudott Gázában hivatalba lépni.