Piacfelügyeleti eljárás, azonnali tiltás több cég ellen

 

Azonnali hatállyal megtiltotta a jegybank az Albaland Kft.-nek, a belize-i PINK ROCKS GROUP Ltd.-nek és a két cégben tulajdonos W. Attila magánszemélynek, hogy jogosulatlanul bármely, jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet, különösen függő ügynöki vagy pénzügyi szolgáltatás közvetítése tevékenységet végezzenek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Albaland Kft., a PINK ROCKS GROUP Ltd. és W. Attila tevékenységének vizsgálatára hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytat. Ennek célja megállapítani, hogy az érintettek végeztek/végeznek-e bejelentés hiányában a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról szóló törvény szerinti függő ügynöki, illetve üzletszerűen a hitelintézeti törvény szerinti pénzügyi szolgáltatás közvetítése tevékenységet, mert ehhez is az MNB engedélye vagy bejelentés szükséges.

Az MNB a piacfelügyeleti eljárás során ma közzétett végzésében azonnali hatállyal megtiltotta az érintetteknek, hogy a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek. Az MNB már korábban közzétette az Albaland Kft.-re és a PINK ROCKS GROUP Ltd.-re vonatkozó befektető-védelmi felhívását honlapja Figyelmeztetések menüpontjában.

Éles számlák

Az MNB által ez idáig beszerzett bizonyítékok alapján W. Attila és az Albaland Kft., majd ezt követően a PINK ROCKS GROUP Ltd. széles körben hirdette, hirdeti a piacfelügyeleti eljárás során vizsgált tevékenységét. Az érintettekkel kapcsolatba lépő befektetőknek ezáltal lehetősége nyílik arra, hogy különböző – többek közt az MNB által jogosulatlan befektetési szolgáltatási tevékenység végzése miatt már korábban szankcionált – külföldi brókercégek által kínált tőkeáttételes befektetési termékek kereskedését biztosító éles számlákat nyissanak.

Stockphoto - részvénypiac - tőzsde - árfolyam
A jegybank ideiglenes intézkedésének alapvető célja a befektetők érdekeinek védelme, a tőkepiac átlátható működésének, illetve a befektető-védelemnek az érvényesítése azért, hogy az e piacon lévő személyek csak a jogszabályban meghatározott formai keretek közt tevékenykedjenek.

Bővebben a témáról itt olvashat.