Több mint 120 ezren menekültek el a kitörni készülő Agung vulkán elől

 

Több mint 120 ezren menekültek el a kitörni készülő Agung vulkán környékéről a népszerű indonéziai üdülőhely, Bali szigetén - mondta el egy tisztségviselő csütörtökön.

Nyoman Parwata helyi katasztrófavédelmi tisztviselő szerint a kimenekítettek száma elérte a 122 500-at. Őket ideiglenes táborokban, sportlétesítményekben és középületekben helyezték el több mint 500 helyszínen. Több ezer szarvasmarhát is áttereltek távolabbi legelőkre.

A sziget északkeleti részén található tűzhányó térségében péntek óta a legmagasabb szintű riasztás van érvényben. Naponta több száz gyengébb földrengést regisztráltak a vulkán közelében, csak szerdán legalább 800-at. A kráter fölött vékony füstfelhő szállt 50 méteres magasságig.

Az Agung környékét 12 kilométeres körzetben lezárták, de a távolabb eső települések lakóinak egy része is menekülőre fogta.

Datah, 2017. szeptember 26. Indonéz nő pálmalevéllel a kezében megy az Agung tűzhányó előterében, a Bali-szigeti Datah falu határában 2017. szeptember 26-án. A vulkán lehetséges kitörése miatt negyedik napja a legmagasabb fokozatú riadókészültség van érvényben a térségben, ahol mintegy ötvenezer ember hagyta el átmenetileg az otthonát. (MTI/EPA/Made Nagi)

A 3031 méter magas vulkán legutóbb 1963-ban tört ki; akkor 1100 ember meghalt.

Szakértők szerint a földrengések számának ugrásszerű növekedése arra utal, hogy a tűzhányó bármelyik pillanatban kitörhet, de ennél pontosabbat ők sem tudnak mondani.

A turistaparadicsomnak számító Kutától és Seminyaktól mindössze 70 kilométerre fekvő Agung Indonézia több mint 120 aktív vulkánjának egyike.

A közlekedési minisztérium jelezte: 100 busz vár arra, hogy elszállítsa a turistákat, ha a vulkáni tevékenység miatt le kell zárni a denpasari nemzetközi repülőteret. Az indonéziai kormány elmondta: előfordulhat, hogy szükség esetén egyes járatokat elterelnek vagy visszafordítanak.

A több ezer szigetből álló Indonéziában gyakori a szeizmikus tevékenység, mert az ország az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a törésvonalak miatt rengeteg az aktív vulkán és a földrengés is.