Simicskó: A haza védelme nemzeti ügy

 

Az új típusú fenyegetettségek miatt is elkerülhetetlen a Magyar Honvédség haditechnikai eszközeinek a fejlesztése, modernizálása – fejtette ki a Figyelőnek adott interjújában Simicskó István honvédelmi miniszter, akivel a lap a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program főbb pontjait elemezte. A tárcavezető beszélt NATO-tagságunk eredményeiről, illetve a terrorellenes harc katonapolitikai elemeiről is.

Megegyezik a magyar kormány terveivel az a NATO-elvárás, amely szerint az ország GDP-arányos honvédelmi kiadásai érjék el a két százalékot – fejtette ki Simicskó István a Figyelőnek. „Elkötelezettek vagyunk az ország, a magyar emberek biztonságának a garantálása iránt” – mondta.

A honvédelmi miniszter szerint az új típusú fenyegetettségek miatt is elkerülhetetlen a Magyar Honvédség haditechnikai eszközeinek a fejlesztése, modernizálása. „A gyors reagálású haderő kialakítása, a határvédelmi feladatok biztosítása létkérdéssé vált, hiszen csak így tudjuk garantálni azt a biztonságot, amely megteremti a hátteret országunknak és a magyar állampolgároknak, hogy nyugodtan, békében tudjanak élni és dolgozni. Ezért alkottuk meg a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot, amely egy választási ciklusokon átívelő, pártpolitikától mentes koncepció” – magyarázta Simicskó István.

Simicskó István. EPA/LISI NIESNER

Simicskó István. EPA/LISI NIESNER

A program keretében meghatározott ütemben, mintegy tízéves fejlesztési intervallumon keresztül modernizálják a magyar haderőt, a cél pedig az, hogy „egy ütőképes, rugalmasan reagálni tudó, modern, jól felszerelt sereg álljon a haza szolgálatában” – magyarázta a miniszter, aki arról is beszélt: kétségtelen, hogy a szocialista kormányzás idején mélyrepülésbe kezdett az ország védelmi ereje, a Magyar Honvédség, hiszen alakulatokat szüntettek meg és komoly képességek kerültek ki a rendszerből.

A 2010 előtti időszak utolsó nagyobb katonai fejlesztése még az első Orbán-kormány idejére tehető – ekkor szereztük be a Gripen vadászrepülőgépeket. Mostani terveink között szerepel a szárazföldi és a légierő megerősítése, az ország légvédelmi képességeinek a helyreállításán belül új rakétakomplexumok beszerzése, valamennyi fegyverzeti kultúra fejlesztésével, egy reális modernizáció megvalósításával. Emberközpontú megközelítéssel folytatjuk az illetményemelést, valamint új haditechnikai felszerelések, illetve eszközök beszerzését is mindazért, hogy valóságosan és mérhetően tudjunk számot adni az országnak arról, hogy megbecsült katonáink védik hazánkat és a magyar embereket. A haza védelme nemzeti ügy – szögezte le.

A Simicskó István honvédelmi miniszterrel készült teljes interjú itt olvasható.