Több járatot is töröl a Ryanair

 

Több járatot is töröl a téli és a jövő nyári menetrendből az ír Ryanair diszkont légitársaság, mert csökkenti flottája méretét.

A légicég szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a téli menetrendi időszakban huszonöttel kevesebb gépet üzemeltetnek majd a tervezetthez képest, és a nyári időszakban is tízzel kevesebb gépet használnak majd. Így biztosítható az októberi, novemberi és decemberi szabadságok kiadása a dolgozóknak, és jövőre nem lesznek ki nem adott szabadnapok.

epa05138222 (FILE) A file photo dated 03 April 2013 showing passengers boarding an aircraft of Ryanair parked on the tarmac at Eindhoven Airport, the Netherlands.  Europe's largest low-cost airline Ryanair on 01 February 2016 said its profit doubled to 103 million euros (112 million dollars) in the last three months of 2015. Passenger volume rose by 20 per cent to 25 million in the three months to December, the third quarter of the airline's financial year, while average fares dropped by 1 per cent to 40 euros. Bookings were affected by the terrorist attacks in Paris in November, but the airline 'reacted to this softness by running price promotions and discounted fares to stimulate double digit traffic growth,'  Michael O'Leary, Ryanair's chief executive said.  EPA/Lex van Lieshout

EPA/Lex van Lieshout

Az intézkedés miatt a Ryanair kevesebb, már bejelentett járatot indít el, átlagosan napi egy járat nem fog közlekedni, az intézkedés 400 ezer utast érint, pedig sok járatra még nem is érkezett foglalás. A Ryanair minden érintett utast e-mailben értesített, nekik átfoglalási lehetőséget, jegyár-visszatérítést, valamint egy 40 eurós kupont is felajánlanak.

Arról a Ryanair egyelőre nem közölt semmit, hogy mely járatok nem indulnak el a téli menetrendben.

Az intézkedés miatt a Ryanair azzal számol, hogy márciusig a korábban tervezett 9 helyett 4 százalékkal bővül majd az utasforgalom havonta, a teljes éves forgalom pedig 129 millió lehet az egy évvel korábbi 131 millió helyett. A nyári flotta csökkentése miatt az ír cég azzal számol, hogy 2019 márciusáig az éves gördülő utasforgalom a korábban várt 142 millió helyett 138 millió körül alakulhat.

Az intézkedés nem érinti a Ryanair adózott eredményét, a fapados légitársaság továbbra is 1,4 milliárd euró körüli profitot vár.  A Ryanair a múlt héten jelentette be, hogy a szabadságolásokra vonatkozó szabályok változásai miatt kénytelen naponta 50 járatot törölni szeptemberben és októberben, az intézkedés mintegy 315 ezer utast érint.