A versenyképességi rangsorok összeállítói is értékelik a magyar gazdaság változásait

 

A nemzetközi intézmények, a hitelminősítők után a versenyképességi rangsorokat összeállítók is elkezdték értékelni a magyar gazdaságban az elmúlt években történt változásokat – kommentálta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán Szingapúrban magyar újságíróknak a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum - WEF) friss jelentését.

Az adatok szerint Magyarország kilenc hellyel került előrébb a világ országainak versenyképességi rangsorában.

Varga Mihály, aki az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként tartózkodik Szingapúrban, kiemelte: a WEF rangsorában az ország komoly előrelépést mutatott fel a pénzügyi és tőkepiacok intézményrendszerének változásában. Az elmúlt évek komoly munkája van amögött, hogy sokkal segítőbb, stabilabb lett ez a környezet – mondta.

Stabilabb a bankok pozíciója

A miniszter hangsúlyozta, a bankok pozíciója ma sokkal stabilabb, mint a korábbi években, ami részben annak is köszönhető, hogy a kormány megállapodott nemzetközi intézményekkel, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és hazai banki szereplőkkel arról, milyen módon stabilizálják a banki rendszereket.

Varga Mihály egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy több kedvező változás még nem szerepel a jelentésben, ezért arra lehet számítani, hogy jövőre Magyarország még előrébb léphet a versenyképességi rangsorban.

Megjegyezte: azok a vállalatvezetők, akik részt vettek a felmérésben, érzik a saját cégeiken keresztül, hogy a gazdasági növekedés és a kiszámítható környezet mennyiben segíti a működésüket. Ennek köszönhető szerinte, hogy Magyarország az elmúlt években nem tapasztalt mértékben léphetett előre a rangsorban.

Szingapúrban rugalmas az üzleti környezetet segítő gazdaságszabályozás

A szingapúri látogatásról szólva Varga Mihály arról is beszélt, hogy a délkelet-ázsiai ország a versenyképességi rangsorokban rendszerint előkelő helyet foglal el. Mint mondta, Szingapúrban rugalmas az üzleti környezetet segítő gazdaságszabályozás, ilyen helyeken pedig jól érzik magukat a startup vállalkozások.

Magyarország sem áll rosszul ebben a tekintetben – mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter -, Közép-Európában éppen nálunk van az egyik legerősebb „startup kultúra”, de érdemes megvizsgálni, Szingapúr mit csinál másként.

Ez is a témája a mostani szingapúri látogatásnak: vannak olyan vállalkozások, amelyek konkrétan szingapúri partnereket keresnek startup területen, és vannak olyan intézményi szereplők, amelyek pedig az ilyen cégek támogatásáról, világpiaci megkapaszkodásuk elősegítéséről tájékozódnak – fejtette ki Varga Mihály.

Javulnak a gazdaság teljesítményére vonatkozó statisztikai adatok

Az NGM MTI-nek eljuttatott közleménye arra is kitér, szintén jelentős előrelépést mutat az „Innováció” (18 helyezésnyi javulás) és a „Technológiai háttér” (14 helyezésnyi előrelépés) területe is, amely a kormány kutatás-fejlesztést és innovációt ösztönző programjainak eredményességét, illetve a beszállítói hálózatok fejlesztésére irányuló törekvések sikerét is mutatja.

A „Munkaerőpiac hatékonysága” területén elért 9 pozíciós javulásban fontos szerepet játszik a szociális hozzájárulási adó jelentős csökkentése.

A magyar gazdaság teljesítményére vonatkozó statisztikai adatok folyamatosan javulnak, a növekedés dinamikus, 2010 óta több mint 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben egyensúlyba került a költségvetés és folyamatosan csökken az államadósság.

Ezeket az eredményeket az Európai Unió, a piaci szereplők és a hitelminősítők mellett már a legtöbb kutatói-elemzői felmérés is elismeri.

Az eredmények további javítása érdekében a Nemzeti Versenyképességi Tanács tovább folytatja a munkát, hogy megvitassa a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából fontos szakpolitikai kihívásokat, azonosítsa azokat a területeket – akár konkrét javaslatokat is megfogalmazva –, amelyek a versenyképességünk erősítése érdekében további javítást célzó intézkedések szükségesek – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Innovatív magyar cégek külpiacra lépését segíti a kormány 

A magyar kormány kiemelt feladatának tartja, hogy segítse az innovatív magyar startup vállalkozások kilépését a nemzetközi térbe – mondta Varga Mihály a Startup Campus Singapore rendezvényen a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai tájékoztatása szerint.

A nemzetgazdasági miniszter a Hock Lai Chia-val, a Singapore FinTech Association elnökével közösen megnyitott tanácskozáson kijelentette: Magyarország komoly erőket mozgósít annak érdekében, hogy a termelésben és a szolgáltató ágazatokban minél magasabb részarányt képviseljenek a modern technológia adta megoldások.

A közlemény szerint Varga Mihály hangsúlyozta, a magyar kormány a gazdasági növekedés erősítésében új lehetőségként tekint az innovatív vállalkozásokra. Ezért az elmúlt években több olyan program is indult, amelyek segítik a magyar innovációs ökoszisztéma fejlesztését, az innovatív vállalkozások indulását és kilépésüket a nemzetközi piacra.

Varga Mihály kiemelte, hogy Magyarország a járműgyártás egyik európai központjának számít, ebben további nagy szerepe lehet az önjáró autók átfogó tesztelésére is alkalmas zalaegerszegi tesztpályának. A magyar kormány kiemelt feladatának tartja, hogy Magyarország a világon elsők között vezesse be az 5G technológiát 2020 után – jelentette ki a tárcavezető.