Több mint 30 éve indult a KAFF - ezen a hétvégén az Urániába is beköltözik

 

Három évtizeddel ezelőtt, 1985-ben rendezték meg az első animációs filmfesztivált hazánkban, Kecskeméten. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig már második alkalommal lesznek láthatóak a KAFF legkedveltebb és díjnyertes animációs filmjei.

- Immáron 13. alkalommal rendezzük meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, az elsőre még 1985-ben került sor Kecskeméten – mesélte a fesztiváligazgató. – A filmfesztivál gondolata valójában a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermének megalakulásakor született meg, úgy gondoltuk, hogy a nemzetközi ösztöndíj rendszer mellett más lehetőséget is kell adnunk az alkotóinknak, hogy megmérettessék magukat más világszínvonalú alkotásokkal. Másrészt pedig azt is szerettük volna, hogy a világ legjobb animációs filmjei eljussanak hozzánk. Ebből született végül a KAFF, az a nemzetközi filmfesztivál, ahol a magyar filmek mellett, az európai egészestés rajzjátékfilmek és  - ettől az évtől pedig  - az európai televíziós animációs sorozatok is versenyben vannak.

Kojot_es_a_sapadtarc_20170403094320_Coyote_and_the_Wasichu_5

- Igen színes az idei díjnyertes filmek palettája, ha valamilyen különlegességet kellene említeni, melyik lenne az? 

- Szeretném felhívni a figyelmet az ausztrál filmekre, hiszen Magyarországon ez az első alkalom, hogy ausztrál animációs filmet láthat a közönség.

- Hogy kerültek képbe az ausztrál filmesek?
- Dennis Tupicoff rendező volt az, aki néhány évvel ezelőtt megkeresett már minket, akkor azonban nem sikerült a közös projekt. Később viszont több más fesztiválon is találkoztam vele, hat évvel ezelőtt pedig már nálunk is látható volt egy munkája. Most pedig az ausztrál filmeket hozta el hozzánk.

Ahany_kiraly_annyi_mese__A_konyvgyujto_kiraly_kicsi

- Szerepel még egy egészestés angol film is a KAFF-napon. 
- Igen, az Ethel és Ernest családi film, amelyet magyar felirattal vetítenek, történetét tekintve és szakmai szempontból is kiemelkedő alkotás, amelynek története a II. világháborúban játszódik és a legtisztább emberi történetekről szól.

- Az Uránián kívül láthatóak-e még másutt a filmfesztivál díjnyertes filmjei? 
- Természetesen, nem állunk meg: a díjnyertes pályaműveket a versenyt követően még két éven át vetíthetjük, így jutunk el a partnerfesztiválokra, Kínába, Németországba, Brüsszelbe is. vagy a Balassi Intézet segítségével a környező országokba.

Az idei KAFF-nap teljes programját az Uránia Filmszínház oldalán találják meg.